Фізіологія рослин і генетика 2017, том 49, № 1, 47-53, doi: https://doi.org/10.15407/frg2017.01.047

Реакція листків озимої пшениці на розвиток ураження борошнистою росою

Маменко Т.П., Ярошенко О.А.

  • Інститут фізіології рослин і генетики Національної академії наук України 03022 Київ, вул. Васильківська, 31/17

Показано, що в листках рослин пшениці стійкого сорту Фаворитка розвиток ураження борошнистою росою супроводжувався значною інтенсифікацією ак­тивності су­пероксиддисмутази, зменшенням вмісту пероксиду водню та збільшенням утворення етилену. При цьому на другу добу ураження активність антиоксидантних ферментів, а також вміст пероксиду водню були значно вищими, ніж у листках сприйнятливого сорту Поліська 90. Це свідчить, що вже на початкових етапах ураження в листках пшениці стійкого сорту захисні системи активуються значно швидше та ефективніше, що в подальшому обмежує розвиток хвороби.

Ключові слова: Triticum aestivum L., супероксиддисмутаза, аскорбатпероксидаза, каталаза, пероксид водню, етилен, фенілаланінаміакліаза, Erysiphe graminis DC. f.sp. tritici Em. Marchal

Фізіологія рослин і генетика
2017, том 49, № 1, 47-53

Повний текст та додаткові матеріали

У вільному доступі: PDF  

Цитована література

1. Wheat flour: a problem and a solution (2009). Byul. kompaniyi Dyupon. Zeleni storinki, Cherven, pp. 6-7 [in Ukrainian].

2. Evtushenko, E.V., Saprykin, V.A., Galicyn, M.Yu. & Chekurov, V.M (2008). The effect of biologically active substances on the activity of phenylalanine ammonia-lyase and peroxidase in wheat leaves. Prikl. biohimiya i mikrobiologiya, 44 (1), pp. 123-128 [in Russian].

3. Zozulya, O. & Omelyanenko, O. (2010). Complex of diseases - complex fungicides. Agrobiznes sogodni, No. 6, pp. 16-17 [in Ukrainian].

4. Kovalishina, G.M., Muha, T.I., Murashko, L.A., Zayima, O.A. & Suddenkota,Yu.M. (2016). Characteristics of wheat varieties of winter for resistance to pathogens and pests. Selekciya ta nasinnictvo, 1 (30), pp. 50-56 [in Ukrainian].

5. Mocnij, I.I. & Blagodarova, O.M. (2004). Inheritance of disease resistance and morphological features in soft wheat hybrids with introgressive lines. Zb. nauk. prac SGI - NCNS, 6 (46), pp. 179-193 [in Ukrainian].

6. Omelyuta, V.P., Grigorovich, I.V. & Kaban, V. S. (1986). Accounting for pests and diseases of agricultural crops. Kyiv: Urozhaj, 296 p. [in Ukrainian].

7. Retman, S.V., Mihajlenko, S.V. & Shevchuk, O.V. (2008). Winter wheat: protection of crops from diseases. Karantin i zahist roslin, No. 11, pp. 1-4 [in Ukrainian].

8. Fedorenko, V.P. (2004). Integrated protection of agricultural crops in Ukraine. Materiali Mizhnar. nauk.-prakt. konf. "Integrovanij zahist roslin na pochatku HHI stolittya" (Kyiv, 1-5 listopada 2004). Kiyv, 2004, pp. 3-28 [in Ukrainian].

9. Chernyayeva, I.M., Luchna, I.S., Petrenkova, V.P. & Kochurov, Ya.V. (2012). New sources of resistance of winter wheat to diseases in the conditions of the north-eastern part of the Ukrainian forest-steppe. Genetichni resursi roslin, No. 10/11, pp. 132-140 [in Ukrainian].

10. Aebi, H. E. (1983). Catalase. In Methods in Enzymatic Analysis. New York: Acad. Press, pp. 273-286.

11. Bradford, M. (1976). Rapid and sensitive method for the quantitation of the microgram quantities of protein utilising: the principle of protein-dye binding. Anal. Biochem, 72, p. 248-254. https://doi.org/10.1016/0003-2697(76)90527-3

12. Giannopolitis, C.N. & Ries S.K. (1977). Superoxide dismutase. 1. Occurrence in higher plants. Plant Physiol., 59, No. 2, pp. 309-314. https://doi.org/10.1104/pp.59.2.309

13. Guzman, P. & Ecker, J. (1990). Exploiting the triple response of Arabidopsis to identify ethylene-related mutants. Plant Cell, 2, No. 2, pp. 513-523. https://doi.org/10.1105/tpc.2.6.513

14. Haouari, C.C., Nasraoui, A.H., Carrayol, E. & Gowia, H. (2013). Response of two wheat genotype to long-term salinity stress in relation to oxidative stress and osmolyte concentration. Cereal Res. Communic, 41, No. 3, pp. 388-399. https://doi.org/10.1556/CRC.2013.0020

15. Ivanisova, E., Ondrejovic, M., Chmelova, D. & Milar, T. (2014). Antioxidant activity and polyphenol content in milling fractions of purple wheat. Cereal Res. Communic, 42, No. 4, pp. 578-588. https://doi.org/10.1556/CRC.2014.0008

16. Latef, A.A. (2010). Changes of antioxidative enzymes in salinity tolerance among different wheat cultivars. Cereal Res. Communic, 38, No. 1, pp. 43-55. https://doi.org/10.1556/CRC.38.2010.1.5

17. Lu, Z.-X., Gaudet, D.A., Frick, M., Puchalski, B., Genswein, B. & Larocheet, A. (2005). Identification and characterization of genes differentially expressed in the resistance reaction in wheat infected with Tilletia tritici, the common bunt pathogen. J. Biochem. Mol. Biol., 38, pp. 420-431. https://doi.org/10.5483/BMBRep.2005.38.4.420

18. Meyer, N., Lind, V., Karlovsky, P., Zahn, M., Friedt, W. & Ordon, F. (2011). Development of a real-time PCR method for the identification of wheat genotypes carrying different eyespot resistance genes. Plant Breed., 130. pp. 16-24. https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.2010.01808.x

19. Nakano, Y. & Asada, K. (1981). Hydrogen peroxidase is scavenged by ascorbate-specific peroxidase in spinach chloroplasts. Plant Cell Physiol., 22, No. 5, pp. 867-880.

20. Sagisaka, S. (1976). The occurrence of peroxide in a perennial plant, Populus gelrica. Plant Physiol., 57, No. 2, pp. 308-309. https://doi.org/10.1104/pp.57.2.308

21. Yang, J., Zhang, J., Liu, K., Wang, Z. & Liu, L. (2006). Abscisic acid and ethylene interact in wheat grains in response to soil drying during grain filling. New Phytol., 171, pp. 293-303. https://doi.org/10.1111/j.1469-8137.2006.01753.x