В умовах дрібноділянкового досліду вивчали накопичення та ремобілізацію водорозчинних вуглеводів в окремих частинах стебла головного пагона сортів озимої пшениці Подільська нива, Єдність і Збруч, які були внесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, відповідно у 2018, 2008 і 1994 рр. Стебло розділяли на частини: листкові піхви двох верхніх міжвузлів, два верхні міжвузля без листкових піхв, листкові піхви решти нижніх міжвузлів і решта нижніх міжвузлів без листкових піхв. Вміст водорозчинних вуглеводів визначали у фази цвітіння (ВВСН 65), молочної стиглості (ВВСН 77) і повної стиглості зерна. Депонувальну здатність (ємність) визначали як кількість ремобілізованих вуглеводів, розраховану за різницею їх максимального й остаточного валового вмісту в фазу повної стиглості зерна. Встановлено, що сорти Подільська нива і Єдність мали вищі максимальні рівні питомого вмісту водорозчинних вуглеводів у більшості частин стебла порівняно із сортом ранішого періоду селекції Збруч. Новітній високопродуктивний сорт Подільська нива істотно переважав за депонувальною здатністю стебла сорти ранішої селекції Єдність і Збруч, а останній — сорт Єдність через більшу масу сухої речовини. У сорту Подільська нива депоновані вуглеводи накопичувалися переважно у нижніх міжвузлях стебла, у сортів Єдність і Збруч — у верхніх. Частка піхв у загальній депонувальній ємності була в 2 рази меншою за частку власне стебла у сортів Збруч і Єдність та в 3 рази — у сорту Подільська нива. Маса зерна з колоса позитивно корелювала з максимальною загальною кількістю водорозчинних вуглеводів у стеблі (r = 0,98) та кількістю ремобілізованих вуглеводів (r = 0,95). Отримані дані свідчать про важливість поліпшення депонувальної здатності стебла для подальшого селекційного підвищення врожайності озимої пшениці.
Ключові слова: Triticum aestivum L., депонувальна здатність стебла, частини пагона, водорозчинні вуглеводи, зернова продуктивність
Повний текст та додаткові матеріали
У вільному доступі: PDFЦитована література
1. Shiferaw, B., Smale, M., Braun, H.J., Duveiller, E., Reynolds, M. & Muricho, G. (2013). Crops that feed the world 10. Past successes and future challenges to the role played by wheat in global food security. Food Sec., 5, pp. 291-317. https://doi.org/10.1007/s12571-013-0263-y
2. FAO. 2020. Food Outlook - Biannual Report on Global Food Markets: June 2020. Food Outlook, Rome. https://doi.org/10.4060/ca9509en
3. Morgun, V.V. (2019). New varieties of winter wheat as a significant component of the country's grain wealth. Fiziol. rast. genet., 51, No. 4, pp. 347-354 [in Ukrainian].
4. Stewart, B.A. & Lal, R. (2018). Increasing world average yields of cereal crops: it's all about water. In Advances in Agronomy (Vol. 151) (Sparks, D.L., ed.), pp. 1-44, Elsevier. https://doi.org/10.1016/bs.agron.2018.05.001
5. Reynolds, M.P., Lewis, J.M., Ammar, K., Basnet, B.R., Crespo-Herrera, L., Crossa, J., Dhugga, K.S., Dreisigacker, S., Juliana, P., Karwat, H., Kishii, M., Krause, M.R., Langridge, P., Lashkari, A., Mondal, S., Payne, T., Pequeno, D., Pinto, F., Sansaloni, C., Schulthess, U., Singh, R.P., Sonder, K., Sukumaran, S., Xiong, W. & Braun, H.J. (2021). Harnessing translational research in wheat for climate resilience. J. Exp. Bot., 72, No. 14, pp. 5134-5157. https:/ doi.org/10.1093/jxb/erab256 https://doi.org/10.1093/jxb/erab256
6. Tshikunde, N.M., Mashilo, J., Shimelis, H. & Odindo, A. (2019). Agronomic and physiological traits, and associated quantitative trait loci (QTL) affecting yield response in wheat (Triticum aestivum L.): a review. Front. Plant Sci., No. 10, pp. 14-28. https://doi.org/10.3389/fpls.2019.01428
7. Crespo-Herrera, L.A., Crossa, J., Huerta-Espino, J., Vargas, M., Mondal, S., Velu, G., Payne, T.S., Braun, H. & Singh, R.P. (2018). Genetic gains for grain yield in CIMMYT's semi-arid wheat yield trials grown in suboptimal environments. Crop Sci., 58, No. 5, pp. 1890-1189. https://doi.org/10.2135/cropsci2018.01.0017
8. Blum, A. (1998). Improving wheat grain filling under stress by stem reserve mobilisation. Euphytica, 100, pp. 77-83. https://doi.org/10.1023/A:1018303922482
9. Slewinski, T.L. (2012). Non-structural carbohydrate partitioning in grass stems: a target to increase yield stability, stress tolerance, and biofuel production. J. Exp. Bot., 63, No. 13, pp. 4647-4670. https://doi.org/10.1093/jxb/ers124
10. Schnyder, H. (1993). The role of carbohydrate storage and redistribution in the source-sink relations of wheat and barley during grain filling - a review. New Phytol., 123, pp. 233-245. https://doi.org/10.1111/j.1469-8137.1993.tb03731.x
11. Gupta, A.K., Kaur, K. & Kaur, N. (2011). Stem reserve mobilization and sink activity in wheat under drought conditions. American Journal of Plant Science, 2, No. 1, pp. 70-77. https://doi.org/10.4236/ajps.2011.21010
12. Zhang, J., Chen, W., Dell, B., Vergauwen, R., Zhang, X., Mayer, J.E. & Van den Ende, W. (2015). Wheat genotypic variation in dynamic fluxes of WSC components in different stem segments under drought during grain filling. Front. Plant Sci., 6, p. 624. https://doi.org/10.3389/fpls.2015.00624
13. Yanez, A., Tapia, G., Guerra, F. & del Pozo, A. (2017). Stem carbohydrate dynamics and expression of genes involved in fructan accumulation and remobilization during grain growth in wheat (Triticum aestivum L.) genotypes with contrasting tolerance to water stress. PLoS One, 12(5), e0177667. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0177667
14. Ehdaie, B., Alloush, G., Madore, M. & Waines, J. (2006). Genotypic variation for stem reserves and mobilization in wheat: II. Postanthesis changes in internode water-soluble carbohydrates. Crop Sci., 46, pp. 2093-2103. https://doi.org/10.2135/cropsci2006.01.0013
15. Asseng, S. & van Herwaarden, A.F. (2003). Analysis of the benefits to wheat yield from assimilates stored prior to grain filling in a range of environments. Plant and Soil, 256, pp. 217-229 https://doi.org/10.1023/A:1026231904221
16. Ehdaie, B., Alloush, G. & Waines, J. (2008). Genotypic variation in linear rate of grain growth and contribution of stem reserves to grain yield in wheat. Field Crop Res., 106, pp. 34-43. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2007.10.012
17. Araki, H., Hamada, A., Hossain, A. & Takahashi, T. (2012). Waterlogging at jointing and/or after anthesis in wheat induces early leaf senescence and impairs grain filling. Field Crop Res., 137, pp. 27-36. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2012.09.006
18. Ruuska, A.C., Rebetzke, G. J. & van Herwaarden, A. F. (2006). Genotypic variation in water-soluble carbohydrate accumulation in wheat. Func. Plant Biol., 33, No. 9, pp. 799-809. https://doi.org/10.1071/FP06062
19. Foulkes, M.J., Snape, J.W., Shearman, V.J., Reynolds, M.P., Gaju, O. & Sylvester-Bradley, R. (2007). Genetic progress in yield potential in wheat: recent advances and future prospects. J. Agric. Sci., 145, No. 1, pp. 17-29. https://doi.org/10.1017/S0021859607006740
20. Krupa, N.M. & Kiriziy, D.A. (2011). The deposite function of the stem as constituent of the production process of winter wheat. Fiziol. rast. genet., 43, No. 4, pp. 324-331 [in Ukrainian].
21. Priadkina, H.O., Zborivska, O.V. & Ryzhykova, P.L. (2016). Stem deposition ability in modern winter wheat varieties under different environmental conditions as a physiological marker of their productivity. Bull. Vavilov Soc. Genet. Breed. Ukraine, 14, No. 2, pp. 44-50 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.7124/visnyk.utgis.14.2.689
22. Islam, M.A., Fakir, M.S.A., Hossain, M.A. & Sathi, M.A. (2021). Genotypic variation of wheat (Triticum aestivum L.) in grain filling and contribution of culm reserves to yield. Bangladesh J. Bot., 50, No.1, pp. 51-59. https://doi.org/10.3329/bjb.v50i1.52671
23. del Pozo, A., Yanez, A., Matus, I. A., Tapia, G., Castillo, D., Sanchez-Jardon, L. & Araus, J.L. (2016). Physiological traits associated with wheat yield potential and performance under water-stress in a Mediterranean environment. Front. Plant Sci., 7, p. 987. https://doi.org/10.3389/fpls.2016.00987
24. Ovenden, B., Milgate, A., Lisle, C., Wade, L.J., Rebetzke, G.J. & Holland, J.B. (2017). Selection for water-soluble carbohydrate accumulation and investigation of genetic w environment interactions in an elite wheat breeding population. Theor. Appl. Genet., 130, pp. 2445-2461. https://doi.org/10.1007/s00122-017-2969-2
25. Sadras, V.O., Fereres, E., Borras, L.,Garzo, E., Moreno, A., Araus, J.L. & Fereres, A. (2020). Aphid resistance: an overlooked ecological dimension of nonstructural carbohydrates in cereals. Front. Plant Sci., 11, p. 937. https://doi.org/10.3389/fpls.2020.00937
26. https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin
27. Ermakov, A.I., Arasimovich, V.V., Smirnova-Ikonnikova, M.I., Yarosh, N.P. & Lukovnikova, G.A. (1972). Methods of biochemical research of plants. Leningrad: Kolos [in Russian].
28. Dospehov, B.A. (1985). Method of field experiment. Moskva: Agropromizdat.
29. https://agrarii-razom.com.ua/list-culture-varieties?culture=1404&plant=376
30. Saddhe, A.A., Manuka, R. & Penna, S. (2021). Plant sugars: Homeostasis and transport under abiotic stress in plants. Physiol. Plant., 171, No. 4, pp 739-755. https://doi.org/10.1111/ppl.13283
31. Thakur, V., Pandey, G.C. & Rane, J. (2019). Stem carbohydrate dynamics during post anthesis period in diverse wheat genotypes under different environments. Plant Sci. Today, 6, pp. 556-559. https://doi.org/10.14719/pst.2019.6.sp1.688
32. Liu, Y., Zhang, P., Li, M., Chang, L., Cheng, H., Chai, S. & Yang, D. (2020). Dynamic responses of accumulation and remobilization of water soluble carbohydrates in wheat stem to drought stress. Plant Physiol. Biochem., 155, pp. 262-270. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2020.07.024
33. Kiriziy, D.A., Shadchyna, T.M., Stasik, O.O., Priadkina, G.O., Sokolovska-Serhiienko, O.H., Guliaiev, B.I. & Sytnyk, S.K. (2011). Features of photosynthesis and production process in high-intensity genotypes of winter wheat. Osnova: Kiev [in Ukrainian].
34. Sun, Y., Zhang, S. & Yan, J. (2021). Contribution of green organs to grain weight in dryland wheat from the 1940s to the 2010s in Shaanxi Province, China. Sci.Rep., 11, pp. 33-77. https://doi.org/10.1038/s41598-021-82718-y
35. Gao, F., Ma, D., Yin, G., Rasheed, A., Dong, Y., Xiao, Y., Xia, X., Wu, X. & He, Z. (2017). Genetic progress in grain yield and physiological traits in Chinese wheat cultivars of southern Yellow and Huai Valley since 1950. Crop Sci., 57, pp. 760-773. https://doi.org/10.2135/cropsci2016.05.0362
36. Dreccer, M.F., Chapman, S.C., Rattey, A.R., Neal, J., Song, Y., Christopher, J.T. & Reynolds, M. (2013). Developmental and growth controls of tillering and water-soluble carbohydrate accumulation in contrasting wheat (Triticum aestivum L.) genotypes: Can we dissect them? J. Exp. Bot., 64, No. 1, pp. 143-160. https://doi.org/10.1093/jxb/ers317
37. Thapa, S., Rudd, J. C., Jessup, K. E., Liu, S., Baker, J. A., Devkota, R. N. & Xue, Q. (18 May 2021). Middle portion of the wheat culm remobilizes more carbon reserve to grains under drought. J. Agro. Crop Sci. https://doi.org/10.1111/jac.12508