Хоча важливість бору у живленні рослин встановлено майже сторіччя тому, фізіологічні особливості прояву активності елемента все ще належать до проблем, що обговорюються. Ринок борних добрив в Україні перевантажений рекламними пропозиціями, при цьому практично відсутні результати дослідів з визначення ефективності борних добрив на посівах культурних рослин. Традиційно, з початку 1990-х років, основна увага в живленні рослин в Україні приділяється азоту. Однак низький рівень використання азоту сільськогосподарськими культурами вказує на те, що інформації про фізіологічні механізми живлення культурних рослин недостатньо й інші елементи можуть впливати на ефективність систем живлення та рентабельність вирощування культурних рослин. Питання живлення культурних рослин іншими важливими елементами, насамперед бором, залишаються поза увагою. В Україні площі під борзалежними культурами перевищують 10 млн га: соняшник, озимий і ярий ріпак, цукрові буряки, картопля тощо. Бор в системах живлення також необхідний для сої, зернових колосових і кукурудзи. Дефіцит бору у культурних рослин спостерігається в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України. Метою цього дослідження було з’ясувати ефективність перспективних для України форм борних мінеральних добрив для живлення соняшника, культури, яка займає найбільші посівні площі в країні як серед усіх культур, так і серед борзалежних. Дослідження показали, що використання борних добрив у рослинництві України є важливим для підвищення продуктивності соняшника. Впровадження у системи живлення повільнорозчинних борних добрив (колеманіт, улексит тощо) в основне внесення істотно знижує фітотоксичність бору для сходів і підвищує продуктивність соняшника, а також перспективне для інших борзалежних культурних рослин.
Ключові слова: бор, соняшник, врожай, фітотоксичність
Повний текст та додаткові матеріали
У вільному доступі: PDFЦитована література
1. Warington, K. (1923). The effect of boric acid and borax on the broad been and certain other plants. Ann Bot., 37, 4, pp. 629-672. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.aob.a089871
2. Marschner, H. (2012). Marschner's Mineral Nutrition of Higher Plants. London: Academic Press.
3. Lemarchand, D., Gaillardet, J., Lewin, E. & Allegre C.J. (2000). The influence of rivers on marine boron isotopes and implications for reconstructing past ocean pH. Nature 408 (6815), 951-954. https://doi.org/10.1038/35050058
4. Gupta U.C. (1993). Factors affecting boron uptake by plants. In: Gupta UC, ed. Boron and its role in crop production Boca Raton, FL: CRC Press, Inc., 87-104.
5. National Soil Fertility Report, 2010. http://www.iogu.gov.ua/wp-content/uploads/ 2013/07/stan_gruntiv.pdf
6. Cakmak, I. & Romheld, V. (1997). Boron deficiency-induced impairments of cellular functions in plants. Plant Soil, 193, pp. 71-83. https://doi.org/10.1023/A:1004259808322
7. Dear, B.S. & Weir, R.G. (2004). Boron deficiency in pastures and field crops. New South Wales Department of Agriculture Agfacts, P1.AC.1, 2nd Ed. pp. 1-8. www.agric.nsv.gov.au
8. Putoczki, T., Gerrard, J. & Jackson, S. (2007). Physiology and Metabalism of Boron in Plants. In: XU F. Goldbach, H., Brown, P.H., Bell, R.W., Fujiwara, T., Hunt, C.D., Goldberg, S., Shi, L. (eds). Advances in Plant and Animal Boron Nutrition. Springer: Dordrecht.
9. Diehn, T.A., Bienert, M.D., Pommerrenig, B., Liu, Z., Spitzer, C., Bernhardt, N., Fuge, J., Bieber, A., Richet, N., Chaumont, F. & Bienert, G.P. (2019). Boron demanding tissues of Brassica napus express specific sets of functional Nodulin26-like Intrinsic Proteins and BOR1 transporters. Plant J., 100, pp. 68-82. https://doi.org/10.1111/tpj.14428
10. WHO (World Health Organization) (1998). Environmental health criteria 204: Boron. International programme on chemical safety, Geneva, Switzerland.
11. Kabu, Mustafa & Akosman, Murat. (2013). Biological Effects of Boron. Reviews of environmental contamination and toxicology, 225, pp. 57-75. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-6470-9_2
12. Bolanos, L., Lukaszewski, K., Bonilla, I. & Blevins, D. (2004). Why boron? Plant Physiology and Biochemistry., 42, 11, pp. 907-912. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2004.11.002
13. Brown, P.H., Bellaloui, N., Wimmer, M.A., Bassil, E.S., Ruiz, J., Hu, H., Pfeffer, H., Dannel, F. & Romheld, V. (2008). Boron in plant biology. Plant Biol., 4 (2), pp. 205-223. https://doi.org/10.1055/s-2002-25740
14. Moing, A, Carbonne, F, Rashad, M.H. & Gaudilere, J.P. (1992). Carbon fluxes in mature peach leaves. Plant Physiology, 100, pp. 1878-1884. https://doi.org/10.1104/pp.100.4.1878
15. Nielsen, F.H. & Meacham, S.L. (2011). Growing evidence for human health benefits of boron. J. Evid. Based Integr. Medicine, 16, pp. 169-180. https://doi.org/10.1177/2156587211407638
16. Shaaban, M.M. (2010). Role of Boron in Plant Nutrition and Human Health. American J. Plant Physiol., 5, 5, pp. 224-240. https://doi.org/10.3923/ajpp.2010.224.240
17. Waqar, A., Niaz, A, Kanwal, S. & Khalid, M. (2009). Role of boron in plant growth: a review. J. Agricult. Res., 47 (3), pp. 329-338.
18. Landi, M., Margaritopoulou, Th., Papadakis, I.E. & Araniti, F. (2019). Boron toxicity in higher plants: an update. Planta, 250, pp. 1011-1032. https://doi.org/10.1007/s00425-019-03220-4
19. Blevins, D.J. & Lukaszewski, K.M. (1998). Boron in plant structure and function. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol., 49, pp. 481-500. https://doi.org/10.1146/annurev.arplant.49.1.481
20. Reid, R. (2014). Understanding the boron transport network in plants. Plant Soil, 385 (1-2), pp. 1-13. https://doi.org/10.1007/s11104-014-2149-y
21. Princi, M.P., Lupini, A., Araniti, F., Longo, C., Mauceri, A., Sunseri, F. & Abenavoli, M.R. (2016). Boron toxicity and tolerance in plants: recent advances and future perspectives. Plant Metal Interaction. Elsevier, Amsterdam, pp. 115-147. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803158-2.00005-9
22. Will, S., Eichert, T., Fernandez, V., Mohring, J., Muller, T. & Romheld, V. (2011). Absorption and mobility of foliar-applied boron in soybean as affected by plant boron status and application as a polyol complex. Plant Soil, 344 (1-2), pp. 283-293. https://doi.org/10.1007/s11104-011-0746-6