en   ru   uk  
 
 
Физиология растений и генетика 2017, том 49, № 2, 95-109, doi: https://doi.org/10.15407/frg2017.02.095

Характеристики нових інбредних ліній кукурудзи та їхніх гібридів з високими харчовими і кормовими якостями

Раденович Ч.Н.1,2, Гродзинський Д.М.3, Петрович Р.Я.4, Динич Б.С.5, Радосавлевич М.М.1, Терзич Д.П.1, Янкович М.З.1, Ранкович Д.М.1

  1. Науково-дослідний інститут кукурудзи «Земун поле», Белград, Сербія
  2. Белградський університет, Сербія
  3. Iнститут клітинної біології та генетичної інженерії Національної академії наук України, Київ, Україна
  4. Агріс ТОВ, c. Голубинці Сремського округу, Сербія
  5. Iнститут кормових культур, с. Глободер Расинського округу, Сербія

Селекція і добір інбредних ліній ZPPL 146 і ZPPL 159 та гібридів, створених на їх основі (ZP 633, ZP 735 і ZP 737, призначених насамперед для кормів), тривали протягом майже трьох десятиліть. Ці інбредні лінії і гібриди мають високу поживну цінність, вони багаті на пігменти, мають ефективний фотосинтез та інші відповідні параметри, характерні для стандартних гібридів. Досліджені гібриди кукурудзи багаті на вуглеводи. Корм, вироблений з цих гібридів, має високі поживність і якість. Через високу продуктивність загальної сухої речовини на одиницю площі ці гібриди є одними з найважливіших кормових продуктів. Обговорено важливість хімічного складу біогенних речовин гібридного зерна кукурудзи, зокрема пігментів, які мають антиоксидантні властивості.

Ключові слова: Zea mays L., maize, inbred lines, hybrid, thylakoid membrane, photosynthetic model, delayed chlorophyll fluorescence, pigment properties, nutritive value, feed

Физиология растений и генетика
2017, том 49, № 2, 95-109

Повний текст та додаткові матеріали

У вільному доступі: PDF  

Цитована література

1. AACC. (1995). Pigment. Methods. In AACC methods. American Association of Cereal Chemistry.

2. Abdel-Aal, E.M., Young, C. & Rabbalski, I. (2006). Anthocyanin composition in black, blue, pink, purple, and red cereal grains. Journal of Agricultural and Food Chemystry, 54, pp. 4696-4704. https://doi.org/10.1021/jf0606609

3. Antov, G., Cobic, T. & Antov, A. (2004). Siliranje i silahe. Graph Style, Novi Sad.

4. Bacchetti, T., Masciangelo, S., Micheletti, A. & Ferretti, G. (2013). Carotenoids, phenolic compounds and antioxidant capacity of five local Italian corn (Zea mays L.) kernels. Journal of Nutrition and Food Sciences, 3 (6), pp. 1—4.

5. Bekric, V. (1997). Kvalitet kukuruza i kako ga meriti. Upotreba kukuruza. Izd. Institut za kukuruz "Zemun Polje". Beograd; Zemun, pp. 201-204.

6. Bekric, V. (1999). Industrijska proizvodnja stocne hrane. Institiut za kukuruz "Zemun Polje", Beograd.

7. Dinic, B. & Pordevic, N. (2005). Pripremanje i koriscenje silahe. Institut za istrahivanje u poljoprivredi "Srbija". Beograd, pp. 1-126.

8. Dumanovic, J. (1986, Decembar). Savremeni programi oplemenjivanja kukuruza. Zb. rad. Naucnog skupa "Genetika i oplemenjivanje kukuruza - dostignuca i nove mogucnosti". Beograd, Jugoslavija, pp. 77-94.

9. Dumanovic J., Pajic Z. (1998). Specificni tipovi kukuruza. Institut za kukuruz "Zemun Polje", Beograd.

10. Duvick, D.N. (1984). Genetic contribution to yield gains of U.S. hybrid maize, 1930 to 1980. Genetic Contributions to Yield Gains of Five Major Crop Plants, ed. W. R. Fehr, CSSA, Special Publication 7. Crop Science Society of America, American Society of Agronomy. Madison, WI, USA, pp. 15-47.

11. Porpevic, N. & Dinic, B. (2003). Siliranje leguminoza. Beograd: Vizartis, pp. 1-126.

12. Granado, F., Olmedilla, B. & Blanco, I. (2003). Nutritional and clinical relevance of lutein in human health. British Journal of Nutrition, 90, pp. 487-502. https://doi.org/10.1079/BJN2003927

13. Hallauer, A.R. (1988, October). Modern methods in maize breeding. Book of Proceedings of the Workshop on Maize Breeding and Maize Production 'Euromaize 88'. Belgrade, Yugoslavia, p.1.

14. Ivanovic, M., Petrovic, R., Drinic, G., Trifunovic, V., Kojic, L., Vukovic, M., Misovic, M., Radovic, G., Ristanovic, D., Pajic, Z. & Trifunovic, B.V. (1995, Septembar). Pedeset godina selekcije ZP hibrida kukuruza. Simpozijuma sa medunarodnim ucescem "Oplemenjivanje, proizvodnja i iskoriscavanje kukuruza" - 50 godina Instituta za kukuruz "Zemun Polje". Beograd, Jugoslavija, pp. 3-16.

15. Jovanovic, R. (1996). Ishrana ovaca. Novi Sad: S Print.

16. Jovanovic, R. (1998). Ishrana krava. Novi Sad: Stylos.

17. Jovanovic, R., Dujic, D. & Glamocic, D. (2000). Ishrana domacih hivotinja. Novi Sad: Stylos.

18. Karnauhov, V.N. (1988). Biologiceskie funkcii karotenoidov. Moskva: Nauka.

19. Kojic, L. & Ivanovic, M. (1986, decembar). Dugorocni programi oplemenjivanja kukuruza. Zb. rad. Naucnog skupa "Genetika i oplemenjivanje kukuruza - dostignuca i nove mogucnosti", 112. Beograd, Jugoslavija, pp. 57-75.

20. Konstantinov, K., Mladenovic, Drinic S., Andelkovic, V. & Babic, M. (2010). Ethics in scientific results application: gene and life formspatenting. Genetika, 42, No. 1, pp. 195-208. https://doi.org/10.2298/GENSR1001193K

21. Kurlich, A.C. & Juvik, J.A. (1999). Quantification of carotenoid and tocopherol antioxidants in Zea mays, Journal of Agricultural and Food Chemystry, 47, pp. 1948-1955. https://doi.org/10.1021/jf981029d

22. Liu, R.H. (2007). Whole grain phytochemicals and health. Journal Cereal Science, 46, pp. 207-219. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2007.06.010

23. Luo, Y. & Wang, Q. (2012). Bioactive compounds in corn. Cereals and Pulses: Nutraceutical Properties and Health Benefits, pp. 85-103. https://doi.org/10.1002/9781118229415.ch7

24. Pajic, Z., Misovic, M., Dumanovic, J., Misevic, D., Babic, M. & Saratlic, G. (1995, Septembar). Selekcija kukuruza specificnih svojstava i namene. Simpozijuma sa medunarodnim ucescem "Oplemenjivanje, proizvodnja i iskoriscavanje kukuruza - 50 godina Instituta za kukuruz "Zemun Polj". Beograd, Jugoslavija, pp. 229-237.

25. Pejic, P. (1994). Silasni kukuruz - tehnologija proizvodnje i siliranja. Institiut za kukuruz "Zemun Polje", Beograd.

26. Petrovic, R., Filipovic, M. & Vidakovic, M. (1992). Identification of sources containing useful alleles for improving parents of superior maize single crosses (Zea mays L.). Genetika, 24, No. 2, pp. 115-126.

27. Radenovic, C., Ristanovic, D. & Trifunovic, V. (1978). The theoretical and the development programme on the increase of the plant number per area unit for the development of erect leaf maize lines and for their more effective application in breeding. Maize Research Institute "Zemun Polje". Belgrade, pp. 1-3.

28. Radenovic, C. (1991). Programirana ishrana dece sa kukuruzom doprinosi regulisanju metabolizma njihovog efikasnog rastenja i razvica. Drustvo biofizicara srbije (Interna publikacija). Beograd.

29. Radenovic, C. (1994). A study of delayed fluorescence in plant models: photosynthetic, transportation and membrane processes. J. Serb. Chem. Soc., 59 (9), pp. 595-617.

30. Radenovic, C., Jeremic, M., Maximov, G.V., Filipovovic, M., Trifunovic, B.V. & Misovic, M.M. (1994). Mogucnost koriscenja ramanske spektroskopije u proucavanju otpornosti inbred linija kukuruza prema uslovima stresa. Savremena poljoprivreda, 42 (1-2), pp. 5-19.

31. Radenovic, C., Jeremic, M., Maximov, G.V., Misovic, M.M. & Trifunovic, B.V. (1994). Resonance Raman spectra of carotenoids in the maize seed tissue - a new approash in studies on effecte of temperatures and other enviromental factors on the state of vital functions. J. Sci. Agric. Res., 55 (4), pp. 33-47.

32. Radenovic, C., Jeremic, M., Maximov, G.V., Misovic, M.M., Selakovic, D. & Trifunovic, B.V. (1995). Rezonantni ramanski spektri semena kukuruza i njihova primena u proucavanju zivotnih funkcija. Oplemenjivanje, proizvodnja i iskoriscavanje kukuruza - 50 godina Instituta za kukuruz "Zemun Polje". Beograd, pp. 291-296.

33. Radenovic, C. & Grodzinskij, D. (1998). Erect leaf maize inbred lines - an efficient photosynthetic model. A written communication. Belgrade; Kiev.

34. Radenovic, C., Jeremic, M., Maximov, G.V., Misovic, M.M. & Selakovic, D. (1998). Ressonance raman spectra of carotenodes in the maize kernel - a contribution to the evaluation of the kernels resistence to the temperature and the chensmical composition of soil. Proceedings for Natural Science, No. 95, pp. 41-50.

35. Radenovic, C. & Somborac, M. (2000). Kukuruz na pragu treceg milenijuma - secanja, kazivanja i predvidanja. Institut za kukuruz "Zemun Polje". Beograd.

36. Radenovic, C., Sataric, I., Husic, I., Misovic, M.M., Filipovic, M. & Kojic, L. (2001). A study of functioning of thylakoid membranes in inbred lines of maize (Zea mays L.). Genetika, 32, No. 3, pp. 377-386.

37. Radenovic, C., Babic, M., Delic, N., Sataric, I. & Kojic, L. (2002). New photosynthetic-bioluminescent method in maize breeding. Kukuruza i sorgo, No. 4, pp. 21-24 [In Russian].

38. Radenovic, C. (2002). Programirana ishrana domacih zivotinja (goveda i ovce) silahom od kukuruza - doprinos regulisanju metabolizma njihovog prirasta i kvalitetu mesa i mleka. Drustvo biofizicara srbije (Interna publikacija). Beograd.

39. Radenovic, C., Babic, M., Hojka, Z., Stankovic, G., Trifunovic, B.V., Ristanovic, D., Delic, N. & Selakovic, D. (2004). Characteristics of inbred lines of corn with vertically standing leaves for effective use in breeding. Dokl. Ros. akad. s.-h. nauk, No. 2, pp. 7-9.

40. Radenovic, C., Konstantinov, K., Delic, N. & Stankovic, G. (2007). Photosynthetic and bioluminiscence properties of maize inbred lines with upright leaves. Maydica, 52 (3), pp. 347-356.

41. Radenovic, C., Filipovic, M., Babic, M., Stankovic, G., Radojcic, A., Secanski, M., Pavlov, J., Brankovic Radojcic, D. & Selakovic, D. (2008). Actual prestigious properties of maize inbred lines - a good initial basis for the efficient development of new and yielding maize hybrids. Genetika, 40, No. 2, pp. 121-133. https://doi.org/10.2298/GENSR0802121R

42. Radenovic, C., Filipovic, M., Andelkovic, V., Babic, M. & Radojcic, A.(2009). Significant breeding properties of inbred maize lines as the basis for creating new, higher yielding hybrids. Russian Agricultural Sciences, 35, No. 6, pp. 374-377. https://doi.org/10.3103/S1068367409060044

43. Radenovic, C., Grodzinskij, D.M., Filipovic, M. & Radoslavljevic, M. (2010).The prestigious maize inbred lines and hybrids with erect top leaves are characterised by a property of an efficient photosynthetic model and a satisfactory base for the further progress in breeding and selection. Fisiologiya i Biokhimiya kult. rastenij, 42, No. 2, pp. 187-201.

44. Radenovic, C., Filipovic, M. & Babic, M. (2013). Meduzavisnost procesa zakasnele fluorescencije hlorofila, fotosinteze i oplemenjivanja kukuruza. Institut za kukuruz "Zemun Polje", Matica srpska. Novi Sad, Beograd.

45. Radenovic, C.N. (2013). Deset godina proizvodnje hibrida kukuruza za zrno i silazu u agroekoloskim uslovima: Puste Reke, Toplice i Dubocice. Programirana kampanja za ishranu ljudi sa proizvodima od kukuruza i domacih zivotinja sa kukuruznom silazom. Drustvo biofizicara Srbije (Interna publikacija). Beograd.

46. Radenovic, C.N., Grodzinskij, D.M., Saratlic, G.N., Miric, M.D. & Beljanski, M.V. (2015). Pigment properties of new and high-quality inbred lines and hybrids of maize with high nutritional values. Fiziol. rast. genet., 47, No. 2, pp. 112-125.

47. Radosavljevic, M., Bekric, V., Bozovic, I. & Jakovljevic, J. (2000). Physical and chemical properties of various corn genotyps as a criterion of technological quality. Genetika, 32, No. 3, pp. 319-329.

48. Sprague, G.F. (1984). Organization of breeding programs. 20th Ann. Illinois Corn Breeding School (USA), 20, p. 20.

49. Strati, I.F., Sinanoglou, V.J., Kora, L., Miniadis-Meimaroglou, S. & Oreopoulou, V. Carotenoids from foods of plant, animal and marine origin: An efficient HPLC-DAD separation method. Foods, 1, pp. 52-65.

50. Trifunovic, V. (1986). Cetrdeset godina moderne selekcije kukuruza u Jugoslaviji. Zb. rad. Naucnog skupa Genetika i oplemenjivanje kukuruza - dostignuca i nove mogucnosti. Beograd, pp. 5-46.

51. Videnovic, Z., Simic, M., Srdic, J. & Dumanovic, Z. (2011). Long term effects of different soil tillage systems on maize (Zea mays L.) yields. Plant Soil Environ., 57 (4), pp.186-192. https://doi.org/10.17221/443/2010-PSE

52. White, P.J. & Johnson, L.A. (2003). Corn: Chemistry and Technology. American Association of Cereal Chemists, Minnesota, USA, pp. 71-101.

53. Weber, E.J. (1987). Carotenoids and tocols of corn grain determined by HPLC. J. Amer. Oil Chem., 64, pp. 1129-1134. https://doi.org/10.1007/BF02612988