en   ru   uk  
 
 
Физиология растений и генетика 2017, том 49, № 4, 358-361, doi: https://doi.org/10.15407/frg2017.04.358

ЗМІНА ВМІСТУ АНТОЦІАНІВ У ПАГОНАХ РОСЛИН ВИДІВ І КУЛЬТИВАРІВ РОДУ DEUTZIA THUNB. ПІД ВПЛИВОМ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР

Левон В.Ф., Кругляк Ю.М.

  • Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка Національної академії наук України 01014 Київ, вул. Тимірязєвська, 1

Визначено кількісний вміст антоціанів у пагонах рослин роду Deutzia у період вимушеного спокою перед і після істотного зниження температури повітря. За температури повітря —6 °С вміст антоціанів у пагонах рослин становив 39,6—117,2 мг/100 г сухої речовини. Після зниження температури повітря до —18 °С вміст антоціанів у пагонах зростав у середньому на 19,4 %. Встановлено, що у пагонах морозостійких рослин вміст антоціанів у тканинах підвищується значно сильніше порівняно з неморозостійкими.

Ключові слова: Deutzia Thunb., антоціани, вимушений спокій, морозостійкість

Физиология растений и генетика
2017, том 49, № 4, 358-361

Повний текст та додаткові матеріали

У вільному доступі: PDF  

Цитована література

1. Britton, G. (1986). Biochemistry of natural pigments. Moskva: Mir [in Russian].

2. Zaikonnikova, T.I. (1966). Deutzia – ornamental shrubs. Monograph of Deutzia Thunb. genus. Moskva; Leningrad: Nauka [in Russian].

3. Zajcev, G.N. (1990). Mathematics in experimental botany. Moskva: Nauka [in Russian].

4. Karabanov, I.A. (1981). Flavonoids in the plant world. Minsk: Uradzhaj [in Russian].

5. Kohno, M.A., Trofimenko, N.M., Parhomenko, L.I., Sobko, V.G., Gorb, V.K., Klimenko, S.V., Grevcova, G.T., Galkin, S.I, Muzika, G.I., Schepicka, T.S., Demchenko, O.O., Bilik, O.V., Bonyuk, Z.G., Balabushka, V.K., Galushko, R.V., Gaponenko, M.B., Klimenko, Yu.O., Kolesnichenko, O.M., Sidoruk, T.M., Klyuyenko, O.V., Kornijchuk, V.S., Strila, T.Ye., Fedorovskij, V.D., Yadrov, A.A. & Kurdyuk, O.M. (2005). Dendroflora of Ukraine. Wild and cultivated trees and shrubs. Angiosperms. pt. II. M.A. Kohno, N.M. Trofymenko (Eds.). Kyiv: Fitosociocentr [in Ukrainian].

6. Krivencov, V.I. (1982). Guidelines for analyzing the fruit on the biochemical composition. Yalta [in Russian].

7. Maslennikov, P.V. & Borodej, A.V. (2001, September). Anthocyanins as a test for oil pollution. 11-th International Bioindicator Symposium. Modern problems of bioindication and biomonitoring (pp. 124-125), Syktyvkar.

8. Maslennikov, P.V. (2003). Ecological aspects of the accumulation of anthocyanin pigments in plants (Unpublished candidate thesis). Kaliningrad state university, Kaliningrad, Russia [in Russian].

9. Tanchev, S.I. (1980). Anthocyanins in fruits and vegetables. Moskva: Pishchevaja promyshlennost [in Russian].

10. Chub, V.I. (2008). What are anthocyanins for. Tsvenovodstvo, No. 6, pp. 22-25 (in Russian).

11. Flora of China (2001). Missouri BGP.Vol. 8. pp. 395-403.

12. Takhtajan A. (2009). Flowering Plants. XLV. 871 p. N.Y.: Springer. https://doi.org/10.1007/978-1-4020-9609-9

13. Retrieved from http://www.accuweather. com/ru/ua/kyiv/324505/february-weather/324505