en   ru   uk  
 
 
Физиология растений и генетика 2017, том 49, № 4, 347-357, doi: https://doi.org/10.15407/frg2017.04.347

ПОСІВНІ ВЛАСТИВОСТІ НАСІННЯ СОЇ ЗА ІНТРОДУКЦІЇ ДІАЗОТРОФНИХ МІКРООРГАНІЗМІВ

Кириченко О.В., Мокрицький К.А.

  • Інститут фізіології рослин і генетики Національної академії наук України 03022 Київ, вул. Васильківська, 31/17

У лабораторних і вегетаційних умовах оцінено посівні властивості насіння сої за дії діазотрофних мікроорганізмів (специфічних для рослини-хазяїна бульбочкових бактерій Bradyrhizobium japonicum, ризосферних діазотрофів родів Azotobacter, Enterobacter) при передпосівній бактеризації насіння. Показано, що інокуляція посівного насіння, яке зберігалося протягом кількох років у нерегульованих умовах (поза межами зерносховищ), специфічними бульбочковими бактеріями або ж комплексними інокулянтами на основі ризобій агрономічно корисних ґрунтових мікроорганізмів і лектину насіння сої істотно підвищує енергію проростання, схожість насіння, формування проростків, вегетативної маси сої. Рослини утворювали функціональні симбіотичні системи з бактеріями. На основі отриманих результатів із метою стимуляції проростання насіння сої запропоновано бактеризувати його комплексними інокулянтами, що є ефективнішим заходом, ніж інокуляція монокультурою ризобій.

Ключові слова: соя, посівне насіння, схожість, проростки, бульбочкові бактерії, ризосферні діазотрофи, лектин сої, комплексні інокулянти

Физиология растений и генетика
2017, том 49, № 4, 347-357

Повний текст та додаткові матеріали

У вільному доступі: PDF  

Цитована література

1. Garipova, S.R. (2012). The ecological role of endophytic bacteria in symbiosis with legumes and their use in plant breeding. Advances in Current Biology, 132, No. 5, pp. 493-505[in Russian].

2. Goncharenko, N.F. & Mandjula, L.A. (1990). Improved biological method for determining the contamination of seeds of cereal crops with diseases. Perechen' racionalizatorskih predlojeniy i progressivnyh tekhnologicheskih resheniy, rekomendovannyh dlya vnedreniya v sel'skokhoziaystvennoe proizvodstvo: tema 4PR/604/. Kyiv [in Russian].

3. Grodzinskiy, A.M. & Grodzinskiy, D.M. (1973). A short handbook to plant physiology. Kyiv: Naukova dumka [in Russian].

4. Dragovoz, I.V., Leonova, N.O., Biliavska, L.O., Yavorska, V.K. & Iutynska, G.O. (2010). Phytohormone production by some free-living and symbiotic soil microorganisms. Dopov Nac. akad. nauk Ukr., No. 12, pp. 154-159 [in Ukrainian].

5. Iutynska, G.O., Ponomarenko, S.P., Andreyuk, K.I., Antypchuk, A.F., Babayants, O.V., Biliavska, L.O., Brovko, I.S., Dragovoz, I.V., Eakin, D., Galkin, A.P., Gladun, G.O., Grytsaenko. Z.M., Hu Wenxiu, Kozyritska, V.E., Kryuchkova, L.A., Leonova, N.O., Moiseeva,T.V., Musatenko, L.I., Petruk, T.V., Pindrus, A.A., Terek, O.I., Titova, L.V., Tsygankova, V.A., Valahurova, H.V., Yamborko, N.A. & Yavorska, V.K. (2010). Bioregulation of microbial-plant systems. Kyiv: Nichlava [in Russian].

6. Kyrychenko, E.V. (2014). Crop biotechnology. Nikolaev: Ilion [in Russian].

7. Kyrychenko, O.V., Zhemoyda, A.V. & Kapralova,Yu.O. (2009, May). Morfologo-cultural'ni ta fiziologo-biokhimichni vlastyvosti izolyativ ryzosfernyh diazotrofiv pshenytsi. XXII z'izd TMU: Abstract (p. 378). Uzhgorod: Patent [in Ukrainian].

8. Kozhukhar', T.V., Kokhan, S.S. & Kirichenko, E.V. (2007). Effect of biological preparations on sowing properties of winter wheat seeds at different modes of their saving. Nauk. Visnyk NAU, No. 105, pp. 99-105 [in Ukrainian].

9. Kolomiets, S.S., Natal'chuk, A.M., Lukashuk, V.P., Polischuk, K.V. & Zemoyda, A.V. (2010). Metodyka provedennya vegetatsiynyh doslidiv z reguliovanym vodnym rezhymom. Melioratsiya i vodne gospodarstvo, 98, pp. 128-137 [in Ukrainian].

10. Kots, S.Ya., Volkogon, N.V. & Gryschuk, E.A. (2010). Ability of strains and Tn5-mutants of Bradyrhizobium japonicum to synthesize IAA and ABA in vitro. Fiziologia i biokhimia kul'turnyh rasteniy, 42, No. 6, pp. 491-496 [in Russian].

11. Kots, S.Ya., Morgun, V.V., Patyka, V.Ph., Datsenko, V.K., Krugova, E.D., Kirichenko, E.V., Melnikova, N.N. & Mykhalkiv, L.M. (2010). Biological nitrogen fixation: Legume-rhizobium symbiosis (Vol. 1). Kyiv: Logos [in Russian].

12. Chebotar, V.K., Raphalskiy, S.V., Aritkin, A.G. & Esion, V.V. (2013). Efficiency of combined application of microbiological means for soybean cultivation. Dostizheniya nauki i tekhniki. APK, 8, pp. 23-25 [in Russian].

13. DSTU 4138-2002. Nasinnya sil's'kogospodars'kyh kultur. Metody vyznachennya yakosti. Kyiv: Derjspojyvstandart Ukrainy, 2002. [in Ukrainian].

14. Pat UA № 62820 А, С05F11/08, С12N1/20 Strain of bacteria Azotobacter chroococcum Т79 for obtaining bacterial fertilizer under soybean plants, Коts, S.Ya., Тyтоvа, L.V., Кyrychеnkо, О.V., Omelchuk, S.V. & Zhemoyda, A.V. Publ. 15.12.2003. [in Ukrainian].

15. Bhattacharyya, P.N. & Jha, D.K. (2012). Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR): emergence in agriculture. World J. Microbiol. Biotechnol., 28, No. 4, pp. 1327-1350. https://doi.org/10.1007/s11274-011-0979-9

16. Glick, B.R. (2012). Plant growth-promoting bacteria: mechanisms and applications. Scientifica, Article ID 963401, 15 p. https://doi.org/10.6064/2012/963401

17. Hardy, R.W.F., Burns, R.C. & Holsten, R.D. (1973).Application of the acetylene-ethylene assay for measurement of nitrogen fixation. Soil. Biol. Biochem., 5, No. 1, pp. 41-83. https://doi.org/10.1016/0038-0717(73)90093-X

18. Jabbarova, D.P., Egamberdieva, D., Davranov, K. & Jabbarov, M.P. (2013). Restoration of growth of soybean under saline conditions due to inoculation with Bradyrhizobiumjaponicum and Pseudomonas putida. Uzbek. Biol. J., No. 5, pp. 23-26.

19. Narula, N., Deubel, A., Gans, W., Behl, R.K. & Merbach, W. (2006). Paranodules and colonization of wheat roots by phytogormone producing bacteria in soil. Plant Soil Environ., 52, No. 3, pp. 119-129. https://doi.org/10.17221/3355-PSE

20. Trivedi, P., Pandey, A. & Palni, L.M.S. (2012). Bacterial inoculants for field applications under Mountain Ecosystem: present initiatives and future prospects. In Ed. Maheshwari,D.K. Bacteria in Agrobiology, Plant Probiotics (pp. 15-44), Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-642-27515-9_2