Фізіологія рослин і генетика 2020, том 52, № 2, 169-178, doi: https://doi.org/10.15407/frg2020.02.169

Біохімічні особливості інтродукованої популяції Artemisia dracunculus L. (Asteraceae) в Центральному Поліссі України

Іващенко І.В.1, Рахметов Д.Б.2, Вергун О.М.2

  1. Житомирський національний агроекологічний університет 10008 Житомир, Бульвар Старий, 7
  2. Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка Національної академії наук України  01014 Київ, вул. Тимірязєвська, 1

Серед перспективних лікарських рослин для введення в широку культуру на особливу увагу заслуговує Artemisia dracunculus L. (полин естрагоновий) з ро­дини Asteraceae Dumort., триби Anthemideae. Інтродукційні дослідження A. dracunculus проводили на експериментальних ділянках ботанічного саду Житомирського національного агроекологічного університету (ЖНАЕУ). Наведено результати біохімічного дослідження фітосировини трьох форм А. dracunculus за інтродукції в Центральному Поліссі України. Встановлено кількісний вміст у надземній масі низки важливих структурно-функціональних та біологічно активних сполук: сухої речовини (від 30,06±1,66 до 31,60±1,28 %), суми цукрів (від 4,57±0,86 до 6,66±2,42 %), каротину (від 0,77±0,29 до 1,19±0,53 мг%), аскорбінової кислоти (від 53,48±3,26 до 63,27±4,45 мг%), дубильних речовин (від 4,95±1,07 до 8,48±0,95 %), кальцію (від 0,62±0,33 до 1,07±0,27 %), фосфору (від 0,07±0,02 до 0,21±0,16 %), золи (від 5,04±1,26 до 5,34±0,86 %), вільних органічних кислот (від 1,80±0,67 до 2,79±1,74 %), жирів (від 3,79±1,75 до 4,20±2,29 %). Статистично значущих розбіжностей між формами A. dracunculus щодо вмісту аскорбінової кислоти, каротину, вільних органічних кислот, цукрів, жирів, макроелементів кальцію та фосфору, зольних елементів не виявлено. Сировина різних форм A. dracunculus істотно відрізнялась лише за вмістом дубильних речовин і сухої речовини. Отже, рослинна сировина A. dracunculus за умов інтродукції в ботанічному саду ЖНАЕУ містить цінні біологічно активні сполуки, що дає підставу говорити про можливість культивування цього виду в Центральному Поліссі України і перспективність його використання для потреб фармацевтичної, харчової промисловості та косметології.

Ключові слова: Artemisia dracunculus L., інтродукція, біохімічні сполуки, сировина, біологічно активні речовини

Фізіологія рослин і генетика
2020, том 52, № 2, 169-178

Повний текст та додаткові матеріали

У вільному доступі: PDF  

Цитована література

1. Rakhmetov, D.B., Stadnichuk, N.O., Korablova, O.A., Smilianets, N.M. & Skrypka, O.M. (2004). New fodder, spicy and vegetable plants introduced in the Forest-Steppe zone and the Polissya area of Ukraine. Kyiv: Fitosotsiotsentr [in Ukrainian].

2. Aglarova, A.M., Zilfikarov, I.N. & Severtseva, O.V. (2008). Biological characteristics and useful properties of tarragon (Artemisia dracunculus). Pharmaceutical Chemistry Journal, 42, pp. 81-86. https://doi.org/10.1007/s11094-008-0064-3

3. Korableva, O.A. & Rakhmetov, D.B. (2012). Useful plants in Ukraine: from introduction to application. Kyiv: Fitosotsiotsentr [in Russian].

4. Kovalyova, A., Ochkur, O. & Kashpur, N. (2013). The Research of Antibacterial Activity of Tarragon and Other Species of the Genus Artemisia L. The Pharma Innovation Journal, 2, No. 9, pp. 48-50.

5. Ivashchenko, I.V., Ivashchenko, O.A. & Rakhmetov, D.B. (2015). Antimicrobial properties of plants of Artemisia dracunculus L. (Asteraceae) introduced in Zhytomyr Polissya. Introduktsiia roslyn, No. 2, pp. 88-9 [in Ukrainian].

6. Shaldaeva, T.M. (2009). Flavonoids of Artemisia dracunculus L. from natural habitats of southern Siberia. Rastitelnyy mir Aziatskoy Rosii, No. 1 (3), pp. 105-110 [in Russian].

7. Khezrilu Bandli, J. & Heidari, R. (2014). The Evaluation of Antioxidant Activities and Phenolic Compounds in Leaves and Inflorescence of Artemisia dracunculus L. by HPLC. Journal of Medicinal Plants, 13, No. 51, pp. 41-50.

8. Ochkur, O., Kovalyova, N. & Sydora, N. (2013). Amino acids composition of Artemisia L. genus species subgenus Dracunculus Bess. from Ukrainian flora. TPI Journal, 2, No. 3, pp. 64-67.

9. Ivashchenko, I.V., Rakhmetov, D.B. & Ivashchenko, O.A. (2014). Phytochemical study of Artemisia dracunculus L. under conditions of introduction in Polissya of Ukraine. Modem Phytomorphology, 6, pp. 357-360 [in Ukrainian].

10. Simakhina H.O. (2010). Functional role of carotenoids and peculiarities of their use in food technology. Naukovi pratsi NUKhT. Kyiv: NUKhT, No. 33, pp. 45-48 [in Ukrainian].

11. Boyko, A.V. (2013). Peculiarities of the distribution of species of the genus Artemisia L. in the flora of Ukraine. Promyshlennaya botanika, Is. 13, pp. 73-79 [in Russian].

12. Petrishina, N.N. (2010). Morphological, biological and economically valuable features of Artemisia dracunculus L. in the conditions of the Crimean Foothills (Unpublished candidate thesis). Institute of Essential Oils and Medicinal Plants. Simferopol, Ukraine [in Russian].

13. Krishchenko, V.P. (1983). Methods for evaluating of quality of plant production. Moskva: Kolos [in Russian].

14. Pleshkov, B.P. (1985). Workshop on plant biochemistry. Moskva: Kolos [in Russian].

15. Ermakov, A.I., Arasimovich, V.V. & Smirnova-Ikonnikova, M.I. (1985). The methods of biochemical investigations of plants. Leningrad: Kolos [in Russian].

16. Pochinok, H.N. (1976). Methods of biochemical analysis of plants. Kyiv: Naukova dumka [in Russian].

17. Grytsaenko, Z.M., Grytsaenko, A.O. & Karpenko, V.P. (2003). Methods of biological and agrochemical investigations of plants and soils. Kyiv: Nichlava [in Ukrainian].

18. Aglarova A.M. (2006). Comparative analysis of metabolites of secondary metabolism in Artemisia dracunculus L. French and Russian varieties (Unpublished candidate thesis). Mountain Botanical Gardens of the Dagestan Federal Research Center, Russian Academy of Sciences, Makhachkala, Russia [in Russian].

19. Aydэn, T., Yurtvermez, B., Юentьrk, M., Kazaz, C. & Зakэr, A. (2019). Inhibitory Effects of Metabolites Isolated from Artemisia dracunculus L. Against the Human Carbonic Anhydrase I (hCA I) and II (hCA II). Rec. Nat. Prod., 13, No. 3, pp. 216-225. https://doi.org/10.25135/rnp.102.18.07.329

20. Fildan, A.P., Pet, I., Stoin, D., Bujanca, G., Lukinich-Gruia, A.T., Jianu, C., Jianu, A. M., Radulescu, M. & Tofolean, D.E. (2019). Artemisia dracunculus essential oil chemical composition and antioxidant properties. Rev. chim., 70, No. 12, pp. 59-62. https://doi.org/10.37358/RC.19.1.6851

21. Manfrinato, C., Canella, M., Ardenghi, N.M.G. & Guzzon, F. (2019). Traditional use of tarragon/perschtromm (Artemisia dracunculus L., Asteraceae) in the linguistic island of Sappada/Plodn (European Alps, northern Italy). Ethnobotany Research and Applications, [S.l.], 18, pp. 1-9. https://doi.org/10.32859/era

22. Omer, E.A., Hendawy, S.F., Abou Hussein, E.A., El Gendy, A.G. & Azza, A.Ezz El-din. (2016). Introduction of Artemisia Species into the Egyptian Cultivation. Journal of Essential Oil Bearing Plants. 19, No. 4, pp. 793-805. https://doi.org/10.1080/0972060X.2016.1203268

23. Modaresi, M., Alasvand Zarasvand, M. & Madani, M. (2018). The effects of hydro-alcoholic extract of Artemisia dracunculus L. (Tarragon) on hematological parameters in mice. JBRMS. 5, No. 1, pp. 10-14. https://doi.org/10.29252/jbrms.5.1.10

24. Kukhareva L.V. & Pashina G.V. (1986). Useful herbaceous plants of the natural flora: a field guide as to the results of their introduction in Belarus. Minsk: Nauka i tekhnika [in Russian].

25. Barata-Soares, A.D., Gomez, M.L.P.A., Mesquita, C.H. & Lajolo, F.M. (2004). Ascorbic acid biosynthesis: a precursor study on plants. Brazilian Journal of Plant Physiology. 16, No. 3, pp.147-154. https://doi.org/10.1590/S1677-04202004000300004

26. Cherevchenko, T.M. (Ed.). (2012). Conservation and enrichment of plant resources through introduction, plant selective breeding and biotechnology. Kyiv: Fitosotsiotsentr [in Ukrainian].

27. Rakhmetov D.B. (2011). Theoretical and applied aspects of plant introduction in Ukraine. Kyiv: Ahrar Media Hrup [in Ukrainian].