В умовах польових дослідів вивчали дію мікроелементного комплексу, хелатованого карбоновими кислотами, на вміст хлорофілу в листках, листковий і хлорофільний індекси посівів у фазу молочно-воскової стиглості та урожайність інтенсивних сортів озимої пшениці. Встановлено, що збереження активності фотосинтетичного апарату посівів на пізніх етапах онтогенезу сприяло зростанню зернової продуктивності, що підтвердив високий коефіцієнт кореляції між урожайністю та хлорофільним індексом посівів у фазу молочно-воскової стиглості (r = 0,96±0,08). Доведено позитивний вплив обробок комплексами мікроелементів на врожайність: середній приріст урожаю для чотирьох досліджених сортів, які вирощували в роки з різними погодними умовами, становив 6,5 % відносно контролю. При цьому для більшості сортів урожай зріс на 5,5—8,0 ц/га за досить високої їх урожайності (85—112 ц/га).
Ключові слова: Triticum aestivum L., хелатовані мікродобрива, фотосинтетичні пігменти, активність фотосинтетичного апарату, урожай
Повний текст та додаткові матеріали
У вільному доступі: PDFЦитована література
1. Bityutskiy, N.P. (2011). Trace elements of higher plants. Sankt-Peterburg: Izd-vo SPb. universiteta [in Russian].
2. Dospehov, B.A. (1973). The methods of field experiment. Moskva: Kolos [in Russian].
3. Kots, S.Ya. & Peterson, N.V. (2009). Mineral elements and fertilizers in plant nutrition. Kyiv: Logos [in Ukrainian].
4. Medvedev, V.V., Slovinska-Yurkevich, A. & Brik, M. (2012). Physical soil degradation, its diagnosis, areas of distribution and ways to prevent. Gruntoznavstvo, 13, No. 1-2, pp. 5-22 [in Russian].
5. Morgun, V.V. & Priadkina, G.A. (2014). Efficiency of photosynthesis and the prospects to increase of winter wheat productivity. Fiziol. rast. genet., 46, No. 4, pp. 279-301 [in Russian].
6. National report "Soil fertility in Ukraine". (2013). http://www.iogu.gov.ua/wp-content/uploads/2013/07/stan_gruntiv.pdf [in Ukrainian].
7. Tarchevskiy, I.A. & Andrianova, Yu.E. (1980). The content of pigments as an indicator of the power of development of the wheat photosynthetic apparatus. Fiziologiya rasteniy, 27, No. 2, pp. 341-347 [in Russian].
8. Fedotova, L.S., Tuchin, S.S, Egorenko, S.A. & Gordeev, R.V. (2008). The effectiveness of chelates micronutrients. Kartofel i ovoschi, No. 3, pp. 8-9 [in Russian].
9. Pat. 37412 UA, IPC: B01J 2/02. Method of obtaining environmentally friendly nanoparticles of electrically conductive materials "Electro-pulsed ablation", Kosinov, M.V., Kaplunenko V.G. Publ. 25.11.2008 [in Ukrainian].
10. Pat. 38391 UA, IPC: C07C 51/41, C07F 5/00, C07F 15/00, C07C 53/126, C07C 53/10, A23L 1/00, B82B 3/00. Method of obtaining metal carboxylates "Nanotechnology for the production of metal carboxylates", Kosinov, M.V., Kaplunenko V.G. Publ. 12.01.2009 [in Ukrainian].
11. Shanker, A.K. & Shanker, Ch. (Eds.). (2016). Abiotic and biotic stress in plants: Recent advances and future perspectives. IntechOpen. https://doi.org/10.5772/60477
12. Davarpanah, S., Tehranifar, A., Davarynejad, G., Abadía, J. & Khorasani, R. (2016). Effects of foliar applications of zinc and boron nano-fertilizers on pomegranate (Punica granatum cv. Ardestani) fruit yield and quality. Sci. Hort., 210, pp. 1-8. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2016.07.003
13. Fernandez, V., Sotiropoulos, T. & Braun, P. (2013). Foliar fertilization. Scientific principles and field practices. Paris: International Fertilizer Industry Association.
14. Mengel, K. & Kirkby, E.A. (2001). Principles of plant nutrition. Dordrecht: Kluwer Acad. Publ. https://doi.org/10.1007/978-94-010-1009-2
15. Rahimizadeh, M., Habibi, D., Madani, H. & Mohammad, G.N. (2007). The effect of micronutrients on antioxidant enzymes metabolism in sunflower (Helianthus annuus L.) under drought stress. HELIA, 30, No. 47, pp. 167-174. https://doi.org/10.2298/HEL0747167R
16. Sadak, M.Sh. & Orabi, S.A. (2015). Improving thermo tolerance of wheat plant by foliar application of citric acid or oxalic acid. Int. J. Chem Tech. Res., 8, No. 1, pp. 333-345.
17. Sharma, C.P. (2006). Plant micronutrients: roles, responses, and amelioration of deficiencies. Science Publishers. https://doi.org/10.1201/9781482280425
18. Subramanian, K.S., Manikandan, A., Thirunavukkarasu, M. & Rahale, Ch. Sh. (2015). Nano-fertilizers for balanced crop nutrition. In Nanotechnologies in Food and Agriculture (pp. 69-80). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-319-14024-7_3
19. Van Lynden, G.W.J. (2000). Soil degradation in Central and Eastern Europe. The assessment of the status of human-induced soil degradation. Rome, FAO&ISRIC, 39 p.
20. Waraich, A.E., Ahmad, R., Saifullah, Ashraf, M.Y. & Ehsanullah. (2011). Role of mineral nutrition in alleviation of drought stress in plants. Australian J. Crop. Sci., No. 5(6), pp. 764-777. https://doi.org/10.1080/01904167.2013.868480
21. Wellburn, A.P. (1994). The spectral determination of chlorophyll a and b, as well as carotenoids using various solvents with spectrophotometers of different resolution. J. Plant Physiol., 144, No. 3, pp. 307-313. https://doi.org/10.1016/S0176-1617(11)81192-2