Наведено аналіз літературних даних стосовно чинників, які впливають на формування зернової продуктивності сочевиці харчової (Lens culinaris Medik.). Показано, що обов’язковим елементом технології вирощування культури, який поліпшує утворення та функціонування симбіотичних систем на коренях, посилює азотний обмін, інтенсивність ростових і фотосинтетичних процесів, урожай, його структуру, якість зерна, резистентність рослин до фітопатогенів, є передпосівна обробка насіння мікробіологічними препаратами на основі активних штамів бульбочкових бактерій. Активність функціонування бобово-ризобіальних систем і продуктивність сочевиці харчової залежать також від генотипу мікросимбіонта, мінерального живлення макросимбіонта та ґрунтово-кліматичних умов вирощування. Завдяки біологічній азотфіксації сочевиця харчова сприяє накопиченню вмісту азоту в ґрунті. Встановлено високу ефективність застосування консорціуму Rhizobium і ризобактерій, Rhizobium leguminosarum bv. viciae і регуляторів росту рослин за показниками врожайності культури. Збудники хвороб негативно впливають на зернову продуктивність сочевиці харчової. Найпоширенішими і шкодочинними є грибні хвороби сочевиці: фузаріозне в’янення, аскохітоз, антракноз, стемфіліоз. Ефективним способом боротьби з грибними захворюваннями сочевиці харчової і засобом підвищення продуктивності культури є використання хімічних фунгіцидів, сумісних із бульбочковими бактеріями сочевиці. Показано, що характер впливу фунгіцидів визначається хімічною будовою речовини, концентрацією, способом застосування, терміном і нормами їх внесення.
Ключові слова: Lens culinaris Medik., Rhizobium leguminosarum bv. viciae, продуктивність, біологічна азотфіксація, інокуляція, хвороби, фунгіциди
Повний текст та додаткові матеріали
У вільному доступі: PDFЦитована література
1. Serbinov, B.M. & Kolosovska, V.V. (2023, May). Ahrometeorolohichni umovy vyroshchuvannia sochevytsi v Lisostepovii zoni Ukrainy. Nauk. konf. molodykh vchenykh Odeskoho derzhavnoho ekolohichnoho universytetu (pp. 44-45). Odesa [in Ukrainian].
2. Mazur, V.A. (2023, June). Otsinka yakosti zerna zernobobovykh kultur zadlia harantuvannia prodovolchoi bezpeky Ukrainy. Olviiskyi forum - 2023: stratehii krain Prychornomorskoho rehionu v heopolitychnomu prostori. Radiatsiina i tekhnohenno-ekolohichna bezpeka liudyny ta dovkillia: stan, shliakhy i zakhody pokrashchennia (pp. 49-53). Mykolaiv [in Ukrainian].
3. Sichkar, V.I., Lavrova, H.D. & Koruniak, O.P. (2007). Vydilennia z kolektsii soi dzherel oznak, neobkhidnykh dlia stvorennia sortiv kharchovoho vykorystannia. Zbirnyk naukovykh prats SHI-NTsNS, 9, Is. 49, pp. 189-196 [in Ukrainian].
4. Borovyk, V.O., Bychkova, Yu.V. & Marchenko, T.Yu. (2023, April) Biolohichna fiksatsiia azotu roslynamy soi. Aktualni pytannia biotekhnolohii, ekolohii ta pryrodokorystuvannia (pp. 157-159). Kharkiv [in Ukrainian].
5. Gridneva, Y.Y. & Kaliakparova, G.S. (2019). Lentils as valuable leguminous crop for Kazakhstan. Problems of Agricult. Mark., 2, pp. 160-166.
6. Lykhochvor, V.V. & Petrychenko, V.F. (Eds.). (2010) Tekhnolohii vyroshchuvannia silskohospodarskykh kultur, 3rd ed. Lviv: NVF «Ukrainski tekhnolohii» [in Ukrainian].
7. Barbarych, A.I., Bradis, Ye.M., Visiulin, O.D. & Kotov, M.I. (Eds.). (1965). Vyznachnyk roslyn Ukrainy. Kyiv: Urozhaj [in Ukrainian].
8. Kaale, L.D., Siddiq, M. & Hooper, S. (2023). Lentil (Lens culinaris Medik) as nutrientrich and versatile food legume: A review. Legume Sci., 5, Is. 2, 169. https://doi.org/10.1002/leg3.169
9. Morhun, V.V. & Kots, S.Ia. (2018). Rol biolohichnoho azotu v azotnomu zhyvlenni roslyn. Visnyk Nat. akad. nauk Ukrainy, 1, pp. 62-74 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.15407/visn2018.01.062
10. Orekhivskyi, V.D., Sichkar, V.I., Ovsiannykova, L.K., Mamatov, M.O. & Solomonov, R.V. (2017). Sochevytsia - dzherelo roslynnoho bilka. Zernovi produkty i kombikormy, 17 (4), pp. 22-29 [in Ukrainian].
11. Osadets, Ya. & Vivcharyk, V. (2002). Kormovi boby - tsinna kormova kultura. Propozytsiia, 11, pp. 45-47 [in Ukrainian].
12. Topchii, O.V. (2018). Rozrobka elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia sochevytsi v umovakh Lisostepu Ukrainy (Unpublished. Candidate thesis). Instytut bioenerhetychnykh kultur i tsukrovykh buriakiv NAAN. Kyiv, Ukraina [in Ukrainian].
13. Karpenko, V.P., Prytuliak, R.M. & Novikova T.P. (2018). Aktyvnist mikrobioty v ryzosferi sochevytsi za dii biolohichnykh preparativ. Tavriiskyi nauk. visn., 103. pp. 56-62 [in Ukrainian].
14. Kebede, E. (2021). Contribution, utilization, and improvement of legumes-driven biological nitrogen fixation in agricultural systems. Front. Sust. Food Syst., 5, 767998. https://doi.org/10.3389/fsufs.2021.767998
15. Vozniuk, S.V., Tytova, L.V., Ratushynska, O.V. & Iutynska, H.O. (2016). Formuvannia ta funktsionuvannia symbiotychnykh system ta mikrobiotsenozu ryzosfery soi za vykorystannia riznykh funhitsydiv. Mikrobiol. zhurn., 78, Is.4. pp. 59-70 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.15407/microbiolj78.04.059
16. Mykolaievskyi, V.P., Serhiienko, V.H. & Tytova, L.V. (2016). Vplyv inokuliantiv na formuvannia symbiotychnykh system, rozvytok khvorob ta produktyvnist soi riznykh sortiv. Mikrobiol. biotekhnol., 3, pp. 57-68 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.18524/ 2307-4663.2016.3(35).78032
17. Nadkernychna, O.V., Kovalevska, T.M., Krutylo, D.V., Horban, V.P. & Vorobei, V.S. (2006). Vplyv aktyvnykh shtamiv bulbochkovykh bakterii na produktyvnist bobovykh roslyn, 4. pp. 51-61 [in Ukrainian].
18. Kucher, A.V. (2016). Ekonomika zastosuvannia mineralnykh dobryv. Propozytsiia. Spetsvypusk, 1, pp. 10-12 [in Ukrainian].
19. Morhun, V. & Kots, S. (2007). Bakteryzatsiia posivnoho materialu bobovykh. Propozytsiia, 2, pp. 40-41 [in Ukrainian].
20. Gicharu, G., Gitonga, N., Boga, H., Cheruiyot, R. & Maingi, J. (2013). Effect of inoculating selected climbing bean cultivars with different rhizobia strains on nitrogen fixation, 1, Is.2, pp. 25-31.
21. Pustova, Z.V. (2011). Vplyv bakterialnoi obrobky nasinnia na produktyvnist kvasoli zvychainoi. Podilskyi derzh. visnyk, pp. 146-153 [in Ukrainian].
22. Danylchenko, O.M., Butenko, A.O., Radchenko, M.V., Danylchenko, A.N., Butenko, A.A. & Radchenko, N.V. (2020). Produktyvnist sochevytsi zalezhno vid inokuliatsii nasinnia ta mineralnoho zhyvlennia v umovakh pivnichno-skhidnoho Lisostepu Ukrainy, 2, pp. 19-22 [in Ukrainian].
23. Mabrouk, Y., Hemissi, I., Salem, I.B., Mejri, S., Saidi, M. & Belhadj, O. (2018). Potential of Rhizobia in improving nitrogen fixation and yields of legumes. In Rigobelo E. (Ed.). Symbiosis (pp. 107-119). https://doi.org/10.5772/intechopen.73495
24. Ahemad, M. & Kibret, M. (2014). Mechanisms and applications of plant growth promoting rhizobacteria: Current perspective. J. King Saud Univer. Sci., 26, pp. 1-20. https://doi.org/10.1016/j.jksus.2013.05.001
25. Volkohon, V.V., Nadkernychna, O.V. & Kovalevska, T.M. (2006). Mikrobni preparaty u zemlerobstvi. Teoriia i praktyka. Kyiv: Ahrarna nauka [in Ukrainian].
26. Patyka, V.P., Hnatiuk, T.T., Buletsa, N.M. & Kyrylenko, L.V. (2015). Biolohichnyi azot u systemi zemlerobstva. Zemlerobstvo, 2, pp. 12-20 [in Ukrainian].
27. Kots, S.Ya., Vorobei, N.A., Kyrychenko, O.V., Melnykova, N.M., Mykhalkiv, L.M. & Pukhtaievych, P.P. (2016). Mikrobiolohichni preparaty dlia silskoho hospodarstva. Kyiv [in Ukrainian].
28. Europe Biological Organic Fertilizer Market - Growth, Trends, Covid-19 Impact, and Forecasts (2021-2026). Precise Market Intelligence and Advisory.
29. Singh, N., Singh, G. & Khanna, V. (2016). Growth of lentil (Lens culinaris Medikus) as influenced by phosphorus, Rhizobium and plant growth promoting rhizobacteria. Indian J. Agric. Sci., 50, Is. 6, pp. 567-572. https://doi.org/10.18805/ijare.v0iOF.4573
30. Khanna, V. & Sharma, P. (2011). Potential for enhancing lentil (Lens culinaris) productivity by co-inoculation with PSB, plant growth-promoting rhizobacteria and Rhizobium. Indian J. Agric. Sci., 81, pp. 265-268.
31. Soumare, A., Diedhiou, A.G., Thuita, M., Hafidi, M., Ouhdouch, Y., Gopalakrishnan, S. & Kouisni, L. (2020). Exploiting biological nitrogen fixation: a route towards a sustainable agriculture. Plants, 9, Is. 8, 1011. https://doi.org/10.3390/plants9081011
32. Didovych, S.V. & Kulinich, R.O. (2013). Vysokoproduktyvni roslynno-mikrobni systemy v ahrotsenozakh bobovykh kultur. Kormy i vyrobnytstvo, 76, pp. 184-187 [in Ukrainian].
33. Rassadina, I.Yu., Nedvyha, M.V., Nikitina, O.V. & Musiienko, L.A. (2020). Vplyv mineralnoho udobrennia ta inokuliatsii na vrozhainist sochevytsi, 96, Is. 1, pp. 229-238 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.31395/2415-8240-2020-96-1-229-238
34. Hospodarenko, H.M., Musiienko, L.A. & Stoliar, A.V. (2021 Zhovten). Efektyvnist azotfiksatsii sochevytsi zalezhno vid udobrennia. Biolohichni protsesy optymizatsii produktsiinoho protsesu kulturnykh roslyn: materialy Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi onlain-konferentsii, prysviachenoi 60-richchiu ISMAV NAAN (pp. 135-137). Chernihiv [in Ukrainian].
35. Ivasiuk, Yu.I., Karpenko, V.P. & Hrytsaienko, Z.M. (2015). Symbiotychnyi stan posiviv soi za dii biolohichno aktyvnykh rechovyn. Visn. Umanskoho nat. un-tu sadivnyt., 2, pp. 13-16 [in Ukrainian].
36. Kumar, A., Jha, M.N., Singh, D., Pathak, D. & Rajawat, M. (2021). Prospecting catabolic diversity of microbial strains for developing microbial consortia and their synergistic effect on Lentil (Lens esculenta) growth, yield and iron biofortification. Arch. Microbiol., 203, Is. 8, pp. 4913-4928. https://doi.org/10.1007/s00203-021-02446-9
37. Gahoonia, T.S., Ali, O., Sarker, A., Nielsen, N.E. & Rahman, M.M. (2006). Genetic variation in root traits and nutrient acquisition of lentil genotypes. J. Plant Nutr., 29, pp. 643-655. https://doi.org/10.1080/01904160600564378
38. Singh, N. & Singh, G. (2018). Plant growth promoting rhizobacteria and Rhizobium combinations are the key to reduce dependence on phosphorus fertilizers in lentil-A review. Agricult. Rev., 39, Is. 1, pp. 76-81. https://doi.org/10.18805/ag.R-1740
39. Kalytka, V.V. & Kapynos, M.V. (2015). Vplyv rehuliatoriv rostu ta aktyvnykh shtamiv ryzobii na pihmentnyi kompleks ta produktyvnist horokhu posivnoho (Pisum sativum L.), 2, pp. 8-18 [in Ukrainian].
40. Stambulska, U.Ya. & Lushchak, V.I. (2008). Vplyv mistsevykh shtamiv Rhizobium leguminosarum bv. viciae na roslyny horokhu posivnoho. Silskohospodarska mikrobiolohiia, 7, pp. 131-137 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.35868/1997-3004.7.131-137
41. McNeil, D.L., Hill, G.D., Materne, M. & Mckenzie, B.A. (2007). Global production and world trade. Lentil: an ancient crop for modern times. Stevenson. Dordrecht: Springer, pp. 95-105. https://doi.org/10.1007/978-1-4020-6313-8_6
42. Materne, M. & Reddy, A.A. (2007). Commercial cultivation and profitability. Lentil: an ancient crop for modern times. Dordrecht: Springer, pp. 173-186. https://doi.org/10.1007/978-1-4020-6313-8_11
43. Prysiazhniuk, O.I., Karpuk, L.M. & Topchii, O.V. (2017). Efektyvnist ahrotekhnolohichnykh pryiomiv vyroshchuvannia sochevytsi. Novitni ahrotekhnolohii, 5, pp. 8 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.21498/na.5.2017.122230
44. Karpenko, V.P., Mostoviak, I.I. & Novikova T.P. (Eds.). (2021). Khvoroby sochevytsi. Kyiv-Uman [in Ukrainian].
45. Jan, N., Rather, A.M.U.D., John, R., Chaturvedi, P., Ghatak, A., Weckwerth, W. & Mir, R.R. (2023). Proteomics for abiotic stresses in legumes: present status and future directions. Critical Rev. Biotechnol., 43, Is. 2, pp. 171-190. https://doi.org/10.1080/07388551.2021.2025033
46. Tiwari, N., Ahmed, S., Kumar, S. & Sarker, A. (2018). Fusarium wilt: A killer disease of lentil. Open access peer-reviewed chapter. https://doi.org/10.5772/intechopen.72508
47. Kumari, R., Ashraf, S., Bagri, G.K., Khatik, S.K., Bagri, D.K. & Bagdi, D.L. (2018). Impact of seed treatment from bio-agents and fungicides on growth, biomass and yield of lentil (Lens culinaris Medik.). J. Pharmac. Phytochem., 73, pp. 251-253.
48. Anirban, Roy, Parmeshwar, K. Sahu, Camellia, Das, Somnath, Bhattacharyya, Aamir, Raina, Suvendu & Mondal. (2023). Conventional and new-breeding technologies for improving disease resistance in lentil (Lens culinaris Medik.). Front. Plant Sci., 13, 1001682. https://doi.org/10.3389/fpls.2022.1001682
49. Jadhav, S., Kumar, A., Lal, S.K., Akhtar, J., Aski, M., Mishra, G.P. & Javeria, S. (2023). Effect of Fusarium oxysporum f. sp. lentis on seed quality parameters in lentil. Indian J. Plant Gen. Res., 36, Is.1, pp. 70-76. https://doi.org/10.5958/0976-1926.2023.00036.1.10
50. Naila, T., Kumar, A., Ranjan, R. & Kumar, A. (2021). Screening of lentil genotypes against highly aggressive strain of Fusarium oxysporum f. sp. lentis. Int. J. Plant Soil Sci., 33, Is. 24, pp. 391-399. https://doi.org/10.9734/ijpss/2021/v33i2430793
51. Das, Tanusree, Sunita & Mahapatra. (2022). An overview of fusarium wilt of lentil status in different Districts of West Bengal. Indian Biol. Forum-An Int. J., 14, Is. 2, pp. 974-978.
52. Luo, Mingyan & Yulan, Jiang. (2022). First report of anthracnose caused by Colletotrichum karsti in lentil (Lablab purpureus). Crop Protec., 155, 105903. https://doi.org/10.1016/j.cropro.2021.105903
53. Bekenova, Sh.Sh. & Koshzhanova, F.K. (2020). Application of pesticides on chickpea crops in Akmola region. Karantin i zahist roslin, 2, Is. 59, pp. 3-10.
54. Singh, S., Agrawal, S.K., Gill, R.K., Kaur, J., Kemal, S.A. & Kumar, J. (2013). Combining ascochyta blight resistance and high yield in lentil cultivars. Phytopathol. Med., 52, pp. 228-229.
55. Taylor, P., Lindbeck, K., Chen, W. & Ford, R. (2007). Lentil diseases. Lentil: An ancient crop for modern times, pp. 291-313. https://doi.org/10.1007/978-1-4020-6313-8_18
56. Cao, Z., Li, L., Kapoor, K. & Banniza, S. (2019). Using a transcriptome sequencing approach to explore candidate resistance genes against stemphylium blight in the wild lentil species lens ervoides. BMC Plant Biol., 19, Is. 1, 399. https://doi.org/10.1186/s12870-019-2013-6
57. Padhy, Asish Kumar, Baljinder Singh & Sabhyata Bhatia. (2023). Understanding fungal diseases and their mitigation in lentils. Diseases in legume crops: next generation breeding approaches for resistant legume crops. Singapore: Springer nature Singapore, pp. 257-281. https://doi.org/10.1007/978-981-99-3358-7_11
58. Cherenkov, A.V., Klysha, A.I., Hyrka, A.D. & Kulinich, O.O. (2013). Suchasna tekhnolohiia vyroshchuvannia sochevytsi: naukovo-vyrobnyche vydannia. Dnipropetrovsk.
59. Bhaumik, P., Dharet, A. & Ranjana, Devial, M. (2022). Evaluation of efficacy of different fungicides to manage Stemphylium leaf blight disease in lentil. Env. Ecol., 40, Is. 2B, pp. 733-739.
60. Bikrol, A., Saxena, N. & Singh, K. (2005). Response of Glycine max in relation to nitrogen fixation as influenced by fungicide seed treatment. Afr. J. Biotechnol., 4, Is. 7, pp. 667-671. https://doi.org/10.5897/AJB2005.000-3122
61. Pavlyshche, A.V., Kirizii, D.A. & Kots, S.Ya. (2017). Reaktsiia symbiotychnykh system soi na diiu funhitsydiv za riznykh sposobiv obrobky. Fiziol. rast. genet., 49, Is. 3, pp. 237-247 [in Ukrainian].
62. Ahemad, M. & Khan, M.S. (2011). Plant-growth-promoting fungicide-tolerant Rhizobium improves growth and symbiotic characteristics of lentil (Lens esculentus) in fungicide-applied soil. J. Plant Growth Reg., 30, pp. 334-342. https://doi.org/10.1007/s00344-011-9195-y
63. Sharma, B. & Singh, S.R. (2014). A study on the interactive effect of different fungicides with rhizobium in lentil (Lenusculinaris). Int. J. Life Sci. Res., 3, pp. 105-113.
64. Tytova, L.V., Leonova, N.O., Vozniuk, S.V. & Iutynska, H.O. (2019). Novitni polifunktsionalni mikrobni preparaty - osnova orhanichnykh tekhnolohii u suchasnomu roslynnytstvi. Orhanichne vyrobnytstvo i prodovolcha bezpeka: zb. dop. uchasn. VII Mizhnar. nauk.-prakt. konf. (pp. 415-420), Zhytomyr.
65. Kots, S.Ia. & Kukol, K.P. (2021).Vplyv pestytsydiv na bulbochkovi bakterii u chystii kulturi ta realizatsiiu yikh symbiotychnoho potentsialu. Fiziol. rast. genet., 53, Is. 3, pp. 240-261 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.15407/frg2021.03.240
66. Sichkar, V.I., Orekhivskyi, V.D., Kryvenko, A.I., Mamatov, M.O. & Solomonov, R.V. (2018). Ahrotekhnichni osoblyvosti vyroshchuvannia sochevytsi. Visnyk Tsentru naukovoho zabezpechennia APV Kharkivskoi oblasti, 24, pp. 84-92 [in Ukrainian].