Фізіологія рослин і генетика 2018, том 50, № 2, 115-123, doi: https://doi.org/10.15407/frg2018.02.115

ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОСЛИН-РЕГЕНЕРАНТІВ БУРЯКА ЦУКРОВОГО, ДОВГОТРИВАЛО КУЛЬТИВОВАНИХ IN VITRO

Кляченко О.Л.

  • Національний університет біоресурсів і природокористування України 03041 Київ, вул. Героїв Оборони, 15

Встановлено специфічні й неспецифічні якісні та кількісні зміни регенерантів буряка цукрового, що довготривало культивувались в умовах in vitro, за концентрацією фотосинтетичних пігментів (хлорофілів а, b, каротиноїдів), активністю аніонних пероксидаз, вмістом фенольних сполук, які виконують важливі регуляторні і захисні функції. Виявлено значні генотипні відмінності за дослідженими показниками. Проведено кластерний аналіз спорідненості досліджених генотипів за якісним біохімічним станом метаболічного профілю, встановлено його особливості щодо формування екологічної пластичності рослин, що важливо для підвищення ефективності селекційного процесу буряка цукрового.

Ключові слова: буряк цукровий, тритерпенові глікозиди, пероксидаза, флавоноїди, культура in vitro, метаболічний профіль

Фізіологія рослин і генетика
2018, том 50, № 2, 115-123

Повний текст та додаткові матеріали

У вільному доступі: PDF  

Цитована література

1. Balkov, I.Ya. (2011). A new stage in selection and seed-growing - highly profitable hybrids Saharnaja svekla, No. 7, pp. 26-28 [in Russian].

2. Bojarkin, A.M. (1951). A quick method for determining peroxidase activity. Biohimija, 16(4), pp. 325-355 [in Russian].

3. Butenko, R.G. (1999). Biology of cells of higher plants in vitro and biotechnology based on them. M.: FBK-PRESS [in Russian].

4. Dubrovna, O.V. & Morhun, B.V. (2009). Wheat Cell Selection for Resistance to Stressful Environmental Factors. Fiziologiya i biokhimiya kult. rastenii, 41(6), pp. 463-475 [in Ukrainian].

5. Zaprometov, M.N. (1993). Phenolic compounds. Distribution, metabolism and function in plants. M.: Nauka [in Russian].

6. Znamenskaja, V.V. (2010). Microcloning in vitro as a method of maintaining sugar beet lines. Jenciklopedija roda Beta: biologija, genetika i selekcija. Novosibirsk [in Russian].

7. Kliachenko, O.L. & Krylovska, S.A. (2012). Getting sugar beet regenerators. Zbirnyk naukovykh prats Podilskoho derzhavnoho ahrarno-tekhnichnoho universytetu, No. 11, pp. 312-315 [in Ukrainian].

8. Kovalev, V.N., Popova, N.V., Kislichenko, V.S., Isakova, T.I., Zhuravel, I.A., Stepanova, S.I., Serbin, A.N., Seraia, L.M. & Kartmazova, L.S. (2003). Workshop on pharmacogenesis. Kharkov: Izd-vo NFaU Zolotye stranicy [in Russian].

9. Mironenko, N.V. (2011). UV-spectrophotometric determination of triterpene saponins - derivatives of oleanolic acid. Himija rastitel'nogo syr'ja, No. 3, pp. 153-157 [in Russian].

10. Redko, V.I., Roik, M.V., Nediak, T.M., Bekh, N.S. & Slutska, N.P. (2008). Slowly growing in vitro collection of sugar and fodder beet as a method of preserving their genetic diversity. Zbirnyk naukovykh prats ITsB UAAN, Iss. 10, pp.231-234 [in Ukrainian].

11. Roik, M.V. & Korneieva, M.O. (2010). Selection of sugar beet. Special selection of field crops. Bila Tserkva: BTs NAU, 276-314 [in Ukrainian].

12. Charles, S. B., Imin, N. & Djordjevic M.A. (2010). Flavonoids: new roles for old molecules. J. of Integrative Plant Biol., 52 (1), pp. 98-111. https://doi.org/10.1111/j.1744-7909.2010.00905.x

13. Handbook of Food Analytical Chemistry: Pigments, Colorants, Flavors, Texture, and Bioactive Food Components. Ed. by E.Wrolstad. (2005). Pigments and colorants (F. 4). Publisher: Wiley, John & Sons, Incorporated.

14. Kuruppusamy, S. (2009). A review on trends in production of secondary metabolites from higer plants de in vitro tissue, organ and cell cultures. Med. Plants Res., 3(13), pp. 1222-1239.

15. Parry, M.A.J., Reynolds, M.P., Salvucci, M.E., Raines, C., Andralojc, P.J., Xin-Guang Zhu, Price, G.D., Condon, A.G. & Furbank, R.T. (2011). Raising yield potential of wheat. II Encreasing photosyntetic capasity and efficiency. J. Exp. Bot., 62(2), pp. 453-467. https://doi.org/10.1093/jxb/erq304

16. Saad, E. & Raja, A. (2003). In vitro micropropagation of spinach beet (Beta vulgaris L.) under effect of saltstress. Amer. Soc. Plant. Biol. (ASPB), 34(4), p. 503.

17. Santelia, D., Henrichs, S., Vincenzetti, V., Sauer, M., Bigler, L., Klein, M., Bailly, A., Lee, Y., Friml, J., Geisler, M. & Martinoia, E. (2008). Flavonoids redirect PIN-mediated polar auxin fluxes during root gravitropic responses. The J. of Biological Chemistry, 283 (45), pp. 31218-31226. https://doi.org/10.1074/jbc.M710122200

18. Stitt, M., Garhardt, R., Vurzel, B. & Heldt, H. (1983). A role for fructose 2,6-bisphosphate in the regulation of sucrose synthesis in spinach leaves. Plant Physiol., 72, pp. 1139-1143. https://doi.org/10.1104/pp.72.4.1139