Фізіологія рослин і генетика 2020, том 52, № 4, 320-330, doi: https://doi.org/10.15407/frg2020.04.320

Сортові особливості продуктивності й втрат урожайності пшениці озимої залежно від впливу погодних чинників у Західному Лісостепу

Волощук О.П.1, Гаврилюк М.М.2, Во­лощук І.С.1, Глива В.В.1

  1. Інститут сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України 81115 Львівська область, Пустомитівський район, с. Оброшине, вул. Грушевського, 5
  2. Інститут фізіології рослин і генетики Національної академії наук України 03022 Київ, вул. Васильківська, 31/17

Новостворені вітчизняні сорти пшениці озимої м’якої, рекомендовані до вирощування в Україні, відрізняються за строками і темпами проходження фаз стиглості й мають різний імунітет до найпоширеніших хвороб. Розробка теоретичних питань адаптивності рослин сортів різного екологічного типу до несприятливих чинників — важливе завдання при доборі сортів для вирощування в конкретній ґрунтово-кліматичній зоні. У роботі проаналізовано багаторічні дані (2012—2016 рр.), отримані в результаті проведених в Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААН України досліджень з насіннєвої продуктивності та втрат урожайності пшениці озимої м’якої (Triticum aestivum L.) сортів різного екологічного типу під впливом погодних чинників. Експериментально обґрунтовано, що за меншої кількості опадів у період формування—збирання врожаю насіннєва продуктивність сортів лісостепового екотипу порівняно зі степовим характеризується вищою на 4,8 г масою 1000 насінин, що зумовлює прибавку врожаю на 0,44 т/га. Встановлено різну стійкість сортів до явища ензимо-мікозного виснаження зерна при перестої «на корені» впродовж 4, 8 і 12 діб після настання повної стиглості. На підставі аналізу визначено, що найнижчі втрати маси 1000 насінин забезпечують екологічно пластичні сорти лісостепового екотипу — Ювіляр Миронівський, Колос Миронівщини, Бенефіс, Краєвид, Лісова пісня.

Ключові слова: Triticum aestivum L., пшениця озима м’яка, сорт, екологічний тип, температура повітря, кількість опадів, урожайність, ензимо-мікозне виснаження зерна

Фізіологія рослин і генетика
2020, том 52, № 4, 320-330

Повний текст та додаткові матеріали

У вільному доступі: PDF  

Цитована література

1. Morgun, V.V. & Topchy, T.V. (2018). The importance of resistant varieties of winter wheat, the study of sources and donors of resistance to pests and main pathogens. Fiziol. rast. genet., 50, No. 3, pp. 218-240. [in Ukrainian]. https://doi.org/10.15407/frg2018.03.218

2. Kovalishina, G.M., Dmitrenko, Yu.M., Mukha, T.I., Murashko, L.A. & Voloshchuk S.I. (2017). Features of the development of diseases of winter wheat, depending on weather conditions. Myronivskyi visnyk, 5, pp. 166-183 [in Ukrainian].

3. Albu, K.M. (2004). Black germ. Seed production, No. 4, pp. 6-8 [in Ukrainian].

4. Ruzhitskaya, A.N. & Borisova, A.V. (2018). Seed productivity and biochemical composition of spelt winter wheat and emmer wheat under south steppe zone conditions. Fiziol. rast. genet., 50, No. 2, pp. 161-169. [in Ukrainian]. https://doi.org/10.15407/frg2018.02.161

5. Voloshchuk, O.P., Voloshchuk, I.S., Vorobyova, Yu.V. & Hlyva, V.V. (2012). Influence of enzyme-mycotic exhaustion of grain on seed productivity indicators of winter wheat varieties in the conditions of the western part of the Forest-Steppe. Novitni tekhnolohiyi vyroshchuvannya silskohospodarskykh kultur, Iss. 14, pp. 407-411 [in Ukrainian].

6. Fedulov, Yu.P., Kotlyarov, V.V. & Dotsenko, K.A. (2015). Plant immunity to infectious diseases. In Resistance of plants to adverse environmental factors (pp. 43-54), Krasnodar: KubSAU [in Russian].

7. Vorobyova, Yu.V. (2011). Resistance of winter wheat varieties to enzyme-mycotic exhaustion of grain depending on the ripeness group in the conditions of the Western Forest-Steppe. Foothill and mountain agriculture and stockbreeding, Iss. 53 (I), pp. 42-47 [in Ukrainian].

8. Arifov, M.B., Koval, T. N. & Lifenko, S.P. (2002, November). The reaction of modern varieties and promising lines of winter soft wheat to different growing conditions. Abstracts of the international conference Adaptive Plant Breeding: Theory and Practice (pp. 29-31), Kharkiv [in Ukrainian].

9. Yashchuk, N. (2012). Damaged and defective grain and its use. Retrieved from https://propozitsiya.com/ua/poshkodzhene-i-nepovnocinne-zerno-ta-yogo-vikoristannya [in Ukrainian].

10. Temirbekova, S.K. (1997, December). Evalution of cereal crops gene pool for EMES (enzime-mycotic exhaustion of seeds) resistance during micotic stage. 5e Confernce internationale sur-Lesmaladies des pkantes (pp. 117-119), France.

11. Ilchenko, L.I. (2018). The duration of the period of postharvest ripening of seeds of varieties of soft winter wheat. Myronivskyi visnyk, Iss. 7, pp. 46-53 [in Ukrainian].

12. Voloshchuk, A.P., Voloshchuk, I.S., Glyva, V.V., Dytsio, O.V. & Kovalchuk, O.I. (2015). The formation and runoff of winter rye seeds, depending on hydrothermal factors and the characteristics of the variety in the zone of the western forest-steppe of Ukraine. Bulletin of the State Agrarian University of the Northern Trans-Urals, No. 3 (30), pp. 41-46 [in Russian].

13. Voloshchuk, A.P., Voloshchuk, I.S., Glyva, V.V. & Kovalchuk, A.I. (2018). The enzyme-mycotic exhaustion of grain as one of the reasons of decrease of sowing qualities of seeds of winter triticale in the zone of Western Forest-steppe of Ukraine. Balanced nature management, No. 1, pp. 55-61 [in Ukrainian].

14. Kravchenko, M.L. (1981). Methods for assessing crops for resistance to runoff from excessive moisture. Bulletin of Agricultural Science, No. 4, pp. 78-95 [in Russian].

15. Kapitanskaya, O.S., Pryadkina, G.A., Stasik, O.O. & Guralchuk, J.Z. (2016). Relationship between parameters of photosynthetic apparatus activity and yield of winter wheat under chelated microfertilizers treatment. Fiziol. rast. genet., 48, No. 6, pp. 530-537. [in Ukrainian]. https://doi.org/10.15407/frg2016.06.530

16. Temirbekova, S.K., Afanasyeva, Yu.V. & Motyleva, S.M. (2017). The influence of stress factors on the development of biological trauma at the root of safflower dyeing. Vestnik OrelGAU, 3 (66), pp. 75-81. [in Russian]. https://doi.org/10.15217/48484

17. Mogilena, V.I. & Pecka, R. (1988). Slechteni psenice na obsah bilkovin. UVTIZ Genet. a slecht., No. 3, pp. 213-224.

18. Temirbekova, S.K. (2000). About the problem of enzyme-mycotic exhaustion of seeds in crop production. Moscow: Russian Agricultural Academy [in Russian].

19. Kuznetsov, V.V. & Dmitrieva, G.A. (2011). Plant physiology. Moscow: Abris [in Russian].

20. Apaeva, N.N. & Sharapov, E.M. (2014). Enzyme-mycotic exhaustion of seeds and its effect on the grain quality of spring wheat. Materials of Intern. scientific-practical Conf., dedicated to the 30th anniversary of the branch of the Department of Plant Production, FSBEI HPE Izhevsk State Agricultural Academy The role of the branch of the department in production in the innovative development of an agricultural enterprise, (pp. 175-181), Izhevsk [in Russian].

21. Vorobyova, Yu.V., Voloshchuk, I.S. & Hlyva, V.V. (2013, March). The effect of enzyme-mycotic depletion of seeds on their sowing qualities in the conditions of the Forest-Steppe of Western Ukraine. Proceedings of the III International Scientific and Practical Conference A new word in science and practice: hypotheses and approbation of research results (pp. 116-120), Novosibirsk [in Russian].

22. Voloshchuk, A.P. & Vorobyeva, Yu.V. (2011). Decrease in chemical-technological indicators of grain quality of winter wheat varieties under the influence of enzyme-mycotic depletion of grain. Foothill and mountain agriculture and stockbreeding, Iss. 53 (II), pp. 17-22 [in Ukrainian].

23. Tsarik, Z.A., Turchak, I.Ya. & Vorobyova, Yu.V. (2007). The reaction of winter wheat varieties of various ecological and geographical origin to the growing conditions. Foothill and mountain agriculture and stockbreeding, Iss. 49 (II), pp. 93-101 [in Ukrainian].

24. Voloshchuk, A.P., Voloshuk, I.S., Bilovus, G.Ya., Konyk, G.S., Vorobyev, Yu. V. & Hlyva, V. V. (2013). Enzyme-mycotic exhaustion of winter wheat grain under the conditions of the Western Forest-Steppe of Ukraine. Lviv: LIGA [in Ukrainian].

25. Barabolia, A.V. (2012). The formation of the quality of grain of spring durum wheat, the timing and methods of its collection. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy, No. 1, pp. 60-64 [in Ukrainian].

26. Fursova, G.K., Fursov, D.I. & Sergeeva, V.V. (2004). Plant growing: laboratory and practical classes. Cereals: a textbook, Pt. 1. Kharkiv: TO Exclusive [in Ukrainian].

27. Omelyuta, V.P. (Ed.). (1986). Accounting for pests and diseases of crops. Kyiv: Harvest [in Ukrainian].

28. Dospehov, B.A. (1985). Field experiment methodology (with the basics of statistical processing of research results). Moscow: Agropromizdat [in Russian].